Změny senzorických a nutričních vlastností ovocných dětských výživ, stanovení doby trvanlivosti.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024277" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024277 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny senzorických a nutričních vlastností ovocných dětských výživ, stanovení doby trvanlivosti.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnotit vliv běžných skladovacích podmínek na nutriční a senzorickou hodnotu a určit dobu trvanlivosti, která je definována jako období, během kterého potravinářský výrobek splňuje specifická kritéria a svými vlastnostmi se významně neliší od čerstvého výrobku. Během dlouhodobého skladovacího experimentu byly u výrobku jablečno-malinové přesnídávky sledovány tyto parametry: změny barvy, chutě a vůně, nárůst tzv. indikátorů záhřevu jako je např. hydroxymethylfurfural a pokles obsahu vybraných antioxidantů a celkové antioxidační aktivity. Z naměřených výsledků vyplývá, že během skladování při doporučených skladovacích podmínkách (temno, sucho, teplota do 28°C) nedochází po dobu 22 měsíců k výraznějšímu poklesu obsahu výživových látek ani změně barvy, vůně a chuti výrobku.
Název v anglickém jazyce
The changes of sensorial and nutritional properties of fruit baby food, prediction of shelf life
Popis výsledku anglicky
The aim of presented work was to evaluate the changes of sensory and nutritional properties and shelf life prediction of fruit baby foods. Long-time storage experiment of commercial apple?raspberry baby food was carried out. The analyses were focuses onthe changes of the sensory properties such as taste, flavour and colour, evaluation of the storage on the main quality indices, namely, contents of individual antioxidant and total antioxidant activity and time ?temperature effort indicators. The measured results showed that during storage for 22 month under the recommended storage conditions (dark, dry, and temperature up to 28 °C) there was not observed significant decrease of sensory and nutritional properties of the product.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06118" target="_blank" >2B06118: Vliv technologického zpracování na osud nutričně významných látek a kontaminantů v dětské a kojenecké výživě.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—