Nutritional quality of commercial fruit baby food
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022349" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022349 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutritional quality of commercial fruit baby food
Popis výsledku v původním jazyce
Commercial fruit baby food is a preserved fruit product usually made with fruit purees, sugar, water and variable additives (thickening agents, antioxidants etc.). As the foodstuffs intended for particular nutritional uses, baby foods for infants and young children conforms to a set of strict guidelines e.g. maximum levels for pesticide residues, microbiological contamination, addition of additives, labeling etc. However, being an important supplement to children diet and/or for their progressive adaptation to ordinary food, the nutritional quality of commercial fruit baby food in very important. Ten samples of commercial fruit baby food from the market were analyzed for the fruit content, ascorbic acid and total polyphenols content and total antioxidant capacity determined by DPPH method. Hydroxymethylfurfural (HMF) and furfural content were followed as the time-temperature effort indicators. The method for the estimation of fruit content in products was based on the concentration of
Název v anglickém jazyce
Nutritional quality of commercial fruit baby food
Popis výsledku anglicky
Commercial fruit baby food is a preserved fruit product usually made with fruit purees, sugar, water and variable additives (thickening agents, antioxidants etc.). As the foodstuffs intended for particular nutritional uses, baby foods for infants and young children conforms to a set of strict guidelines e.g. maximum levels for pesticide residues, microbiological contamination, addition of additives, labeling etc. However, being an important supplement to children diet and/or for their progressive adaptation to ordinary food, the nutritional quality of commercial fruit baby food in very important. Ten samples of commercial fruit baby food from the market were analyzed for the fruit content, ascorbic acid and total polyphenols content and total antioxidant capacity determined by DPPH method. Hydroxymethylfurfural (HMF) and furfural content were followed as the time-temperature effort indicators. The method for the estimation of fruit content in products was based on the concentration of
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06118" target="_blank" >2B06118: Vliv technologického zpracování na osud nutričně významných látek a kontaminantů v dětské a kojenecké výživě.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
27
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000269005600042
EID výsledku v databázi Scopus
—