Dětská výživa na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900306" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900306 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoSEA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoSEA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dětská výživa na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku je dětská výživa využívající vedlejší produkty potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů) jako zahušťovadla. Základní složka tohoto výrobku je jablečné pyré a sušený jablečný odpad, upravený v drtiči na jemný prášek. Přídavek tohoto zahušťovadla zvyšuje reologické vlastnosti (zvyšuje viskozitu). Jako klasické zahušťovadla, které upravují reologické vlastnosti, se v dětských výživách využívá rýžový škrob, který je ovšem negativně hodnocen ze strany spotřebitelů. Přídavek vedlejších produktů z jablek do dětských přesnídávek pak zlepšuje technologické vlastnosti (vysoká viskozita). Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a senzorických vlastností v tomto typu výrobků. Přídavkem sušených jablečných výlisků dojde především k nárůstu vlákniny. Předpokládanými výrobky, které mohou být jablečnými výlisky fortifikovány, jsou kojenecké výživy vyrobené z meruněk, jahod, broskví, hrušek apod.
Název v anglickém jazyce
Baby food based on by-products of fruit processing
Popis výsledku anglicky
The subject of this functional sample of baby food is a use of by-products of the food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes) as a thickener. The basic ingredient of this product is apple puree and dried apple waste, grinded in a grinder to a fine powder. Addition of the thickener improves the rheological properties (increased viscosity). Rice starch is used as a classical thickener, which regulate rheological properties in children's diets, which is of course negatively accepted by consumers. Addition of by-products from apples to baby food then improves the technological properties (high viscosity). The main benefit is the increase of fiber content, minerals and sensory characteristics of this type of product. Addition of dried apple pomace will mainly increase fiber content. Expected products that can be fortified with apple by-products are baby foods made from apricots, strawberries, peaches, pears, etc.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
11/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—