Sušené bezlepkové lupínky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900238" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900238 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCKQA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCKQA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sušené bezlepkové lupínky
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku je využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů) jako základní složky sušených bezlepkových lupínků určených k přímé spotřebě, do cereálních směsí nebo přídavek do jogurtů a tvarohů. Základní složkou těchto sušených bezlepkových lupínků je jablečný odpad ve formě vedlejšího produktu zpracování ovoce. Jako nosič byla použita kukuřičná mouka, která je přirozeně bezlepková. Jakékoli obohacení bezlepkového výrobku je vždy pozitivním vlivem/faktorem. Přídavek vedlejších produktů z jablek do směsi pro výrobu sušených lupínků mění její nutriční, senzorické a technologické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a senzorických vlastností vtomto typu výrobků. Sušením i vedlejších produktů na bázi jablek si zachovávají svou původní chuť (po jablkách) a výživové látky. Dále pak využití vysokého potenciálu vedlejších produktů z jablek (jablečný odpad).
Název v anglickém jazyce
Dried gluten-free chips
Popis výsledku anglicky
The subject of this functional sample is a use of by-products of the food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes) as primal components of dried gluten-free chips intended for direct consumption, in the cereal mixture orits addition to yogurt and curds. Basic constituents of the dried gluten-free apple chips is a fruit waste in form of by-product of the fruit industry. Cornmeal was used as a carrier which is naturally gluten-free. Any enrichment of gluten-free productshas always a positive influence / factor. Addition of by-products from apples into the mixture for the production of dried chips changes its nutritional, organoleptic and technological properties. The main benefit is the increase of fiber content, minerals and sensory characteristics of this type of product. During drying of apple based by-products, it retains its original flavor (apple) and the nutritional substances. Furthermore, the use of high potential byproducts of apples (apple wa
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
5/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—