Ovocný nápoj na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900308" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900308 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoREA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoREA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovocný nápoj na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku je ovocný nápoj využívající jako složku vedlejší produkt potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složka tohoto výrobku je jablečný mošt, jahodová šťáva z koncentrátu a sušené jablečné výlisky upravené v drtiči na jemný prášek. Přídavek této obohacující složky zvyšuje nutriční a senzorické vlastnosti. Inovativnost tohoto přístupu je přídavek přírodní vlákniny do nutričně nepříliš hodnotných ovocných nápojů, především pak nektarů. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a senzorických vlastností v tomto typu výrobků. Přídavek vedlejších produktů z jablek lze provést před pasterací ovocného nápoje.
Název v anglickém jazyce
Fruit beverage based on by-products of fruit processing
Popis výsledku anglicky
The subject of this functional sample is a use of ingredients such as by-product of the food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes). The basic ingredient of this product is apple juice, strawberry juice from concentrateand dried apple pomace grinded in a grinder to a fine powder. Addition of this enriching component increases nutritional and sensory qualities. Innovation of this approach is the addition of natural fiber in nutritionally very valuable fruit beverages,especially nectars. The main benefit is the increase of fiber content, minerals and sensory characteristics of this type of product. Addition of by-products from apple can be done before pasteurization of fruit drink.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
12/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—