Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovocný nápoj na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900308" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900308 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoREA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoREA.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovocný nápoj na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem funkčního vzorku je ovocný nápoj využívající jako složku vedlejší produkt potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složka tohoto výrobku je jablečný mošt, jahodová šťáva z koncentrátu a sušené jablečné výlisky upravené v drtiči na jemný prášek. Přídavek této obohacující složky zvyšuje nutriční a senzorické vlastnosti. Inovativnost tohoto přístupu je přídavek přírodní vlákniny do nutričně nepříliš hodnotných ovocných nápojů, především pak nektarů. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a senzorických vlastností v tomto typu výrobků. Přídavek vedlejších produktů z jablek lze provést před pasterací ovocného nápoje.

  • Název v anglickém jazyce

    Fruit beverage based on by-products of fruit processing

  • Popis výsledku anglicky

    The subject of this functional sample is a use of ingredients such as by-product of the food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes). The basic ingredient of this product is apple juice, strawberry juice from concentrateand dried apple pomace grinded in a grinder to a fine powder. Addition of this enriching component increases nutritional and sensory qualities. Innovation of this approach is the addition of natural fiber in nutritionally very valuable fruit beverages,especially nectars. The main benefit is the increase of fiber content, minerals and sensory characteristics of this type of product. Addition of by-products from apple can be done before pasteurization of fruit drink.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    12/2015

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.

  • Ekonomické parametry

    Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60461373

  • Název vlastníka

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem