Ječné těstoviny na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900313" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900313 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoQkA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoQkA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ječné těstoviny na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku jsou ječné těstoviny na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složkou tohoto výrobku je ječná mouka s vaječnou melanží a sušeným jablečným odpadem, upraveným v drtiči na jemný prášek. Přídavek 5 % této obohacující složky zvyšuje vaznost vody a působí stabilizačně (vysoká kyselost). Základní složkou těstovin jsou obilné mouky různého stupně mletí, bramborová mouka a škroby. Při využití fermentovaného jablečného odpadu, se do výrobku přidává složka velmi nutričně a senzoricky bohatá. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a zlepšení senzorických vlastností tohoto typu výrobku.
Název v anglickém jazyce
Barley pasta based on by-products of fruit processing
Popis výsledku anglicky
The subject of this functional sample is barley pasta based on by-products of food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes). The basic component of this product is barley flour with egg melange and dried apple waste, grinded in a grinder to a fine powder. Addition of 5% of this enriching component increases water binding capacity and also microbial stability (high acidity). Cereal flour with various degrees of milling, potato flour and starch are the basic ingredients ofpasta. When using fermented apple waste into a product nutritional and sensory very rich component is added. The main benefit is the increase of fiber content, minerals and improve of the sensory properties of this type of product.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
14/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—