Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ječné těstoviny na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900313" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900313 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoQkA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoQkA.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ječné těstoviny na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem funkčního vzorku jsou ječné těstoviny na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složkou tohoto výrobku je ječná mouka s vaječnou melanží a sušeným jablečným odpadem, upraveným v drtiči na jemný prášek. Přídavek 5 % této obohacující složky zvyšuje vaznost vody a působí stabilizačně (vysoká kyselost). Základní složkou těstovin jsou obilné mouky různého stupně mletí, bramborová mouka a škroby. Při využití fermentovaného jablečného odpadu, se do výrobku přidává složka velmi nutričně a senzoricky bohatá. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a zlepšení senzorických vlastností tohoto typu výrobku.

  • Název v anglickém jazyce

    Barley pasta based on by-products of fruit processing

  • Popis výsledku anglicky

    The subject of this functional sample is barley pasta based on by-products of food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes). The basic component of this product is barley flour with egg melange and dried apple waste, grinded in a grinder to a fine powder. Addition of 5% of this enriching component increases water binding capacity and also microbial stability (high acidity). Cereal flour with various degrees of milling, potato flour and starch are the basic ingredients ofpasta. When using fermented apple waste into a product nutritional and sensory very rich component is added. The main benefit is the increase of fiber content, minerals and improve of the sensory properties of this type of product.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    14/2015

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.

  • Ekonomické parametry

    Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60461373

  • Název vlastníka

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem