Instantní ovesná kaše na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900315" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900315 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCkQEA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCkQEA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Instantní ovesná kaše na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku je využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů) jako základní složky instantní kaše. Základní složka instantní kaše je vedlejší produkt při zpracování jablek (jablečnýodpad). Jablečný odpad je zpracován sušením a mletím a do výrobku je přidáván ve formě mletého prášku. Jakékoli obohacení výrobku typu instantní kaše je vždy pozitivní. Základní složka vedlejších produktů z jablek (jablečný odpad) u výrobku instantní kaše mění její nutriční, senzorické a technologické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny a změna senzorických vlastností. Mezi tyto změny patří ochucení této kaše, která získává chuť po jablkách. Zároveň dochází díky použití jablečnéhoprášku ke změně barvy.
Název v anglickém jazyce
Instant oatmeal based on by-products of fruit processing
Popis výsledku anglicky
The subject of a functional sample is a use of by-products of the food industry (waste from the manufacture of apple juice, pulp and compotes) as essential components for instant mash. The basic ingredient of instant mash is a by-product of processing apples (apple waste). Apple waste is processed by drying and milling and the product is added as a milled powder. Any enrichment of the product of instant mash type is always positive. The basic component of the by-products of apples (apple waste) for theproduct of instant mashes changes its nutritional, sensory and technological properties. The main benefit is the increase of fiber content and change of the sensory properties. These changes include flavoring of this mash, which gets apple taste. At thesame time thanks to the use of apple powder the color changes.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
20/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—