Jablečné plátky a tyčinky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900307" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900307 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoTkA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoTkA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jablečné plátky a tyčinky
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku jsou jablečné plátky a tyčinky vyrobené z vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů) jako základní složky pro výrobu jablečných plátků a tyčinek. Základní složka jablečných plátků a tyčinek je jablečný odpad, sušený na válcové sušárně do požadovaných technologických vlastností. Nebo lze využít suchou formu z válcové sušárny upravenou na požadovanou zrnitost v drtiči na jemný prášek pro další zpracování (přídavek vody, tvarování tyčinek a následné sušení). Ze základní složky z vedlejších produktů z jablek na výrobu jablečných plátků a tyčinek lze vyrobit plnohodnotný produkt s výbornými nutričními a senzorickými vlastnostmi. Díky přídavku sušeného prášku získaného z ovoce dochází k navýšení nutričně významných látek a tím se výrobek stává významným zdrojem těchto látek. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a senzorických vlastností v tomto typu výrobků.
Název v anglickém jazyce
Apple slices and sticks
Popis výsledku anglicky
The subject of this functional sample are apple slices and sticks made from by-products of the food industry (waste from the manufacture of apple juice, pulp and compotes) as essential components for the production of apple slices and sticks. The basic ingredient of apple slices and apple sticks is waste, dried on a cylindrical drier to desired technological properties. Or can be used in dry form from the cylindrical dryer adjusted to the required grain size in a grinder to a fine powder for further processing (adding water, shaping rods and subsequent drying). From the basic component of the by-products from the production of apples on apple slices and sticks can be produced the full product having excellent nutritional and sensory properties. The addition of the dried powder obtained from the fruit is to increase nutritionally important substances and thus the product becomes a significant source of these substances. The main benefit is the increase of fiber content, minerals and sen
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
17/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—