Extrudované kukuřičné křupky na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900310" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900310 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoQUA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoQUA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Extrudované kukuřičné křupky na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku jsou kukuřičné křupky s 5% přídavkem sušených jablečných odpadů (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složka extrudovaných výrobků je kukuřičná krupice, která má specifické vlastnosti pro samotnou extruzi. Jakékoli obohacení extrudovaného výrobku je vždy pozitivním vlivem. Díky faktu, že se do výrobku jablečná surovina přidává ve formě prášku, dochází k vysokému navýšení nutričně cenných látek. Přídavek vedlejších produktů z jablek do směsi pro extruzi mění její nutriční, senzorické a technologické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny v extrudovaných výrobcích. Velkým přínosem je samotné ochucení výrobku, který díky přidané surovině získá nasládlou jablečnou chuť a lze tak zvýšit jeho atraktivitu oproti ostatním výrobkům tohoto typu.
Název v anglickém jazyce
Extruded corn puffs based on by-products of fruit processing
Popis výsledku anglicky
The subject of functional sample are the corn puffs with a 5% addition of dried apple waste (waste from the production of apple juices, purées and compotes). The basic component of extruded products is corn grits, which has specific properties for extrusion. Any enrichment of extruded product has always a positive influence. Due to the fact that apple by-products are added in form of powder, there is a high increase in the nutritionally valuable substances. Addition of by-products from apples into the mixture for extrusion changes its nutritional, organoleptic and technological properties. The main benefit is the increase of fiber content in the extruded products. A great benefit is the actual flavor of the product, which, thanks to the added raw material gets sweet apple flavor and can thus increase its attractiveness compared to other products of this type.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
18/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—