Jablečný pendrek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900236" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900236 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCCQA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCCQA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jablečný pendrek
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku je výrobek typu pendrek s využitím vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složka směsi na výrobu pendreků jsou jablečné výlisky získané na bázi vedlejších produktů, které se dále zpracovávají sušením na válcové sušárně a kukuřičná krupice, která má specifické vlastnosti pro samotnou extruzi. Jakékoli obohacení extrudovaného výrobku typu ""pendrek"" je vždy pozitivním vlivem. Přídavek vedlejších produktů na báziz jablek do směsi pro výrobu pendreků extruzí zásadně mění její nutriční, senzorické a technologické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování nutričních hodnot, především obsahu vlákniny v těchto výrobcích. Hlavní složkou ""pendreků"" jsou různé škroby (nejčastěji rýžový škrob), kdy příprava díla určeného k extruzi se musí svařit na kašovitou konzistenci. V případě využití jablečných výlisků s obsahem pektinu, cukrů a vlákniny toto svaření není nutné, neboť ke tvorbě gumovité struktur
Název v anglickém jazyce
Apple licorice
Popis výsledku anglicky
The subject of functional sample is the licorice type product using the by-products of the food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes). The basic component of the mixture for production of licorice are apple pomace obtained on the basis of by-products which are further processed by drying on roller dryer and corn grits, which has specific properties for the actual extrusion. Any enrichment of extruded product of the "licorice" has always a positive influence. Additionof the apple-based by-products into the mixture for the extrusion production of licorice fundamentally alters its nutritional, organoleptic and technological properties. The main benefit is increase of nutritional values, especially fiber content in these products. Main component for "licorice" are various starches (mostly rice starch), when the preparation of the dough intended for extrusion must be cooked to a mushy consistency. In case of using apple pomace containing pectin, sugar an
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
4/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—