Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obohacující jablečná složka na bázi vedlejších produktů do mělněných masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900230" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900230 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCEQA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCEQA.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obohacující jablečná složka na bázi vedlejších produktů do mělněných masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem funkčního vzorku je využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů s následnou fermentací) jako obohacující složky do mělněných masných výrobků. Přídavek této obohacující složky zvyšuje vaznost vody a působí stabilizačně (vysoká kyselost). Jako klasické zahušťovadla, které upravují vaznost vody, se v mělněných masných výrobcích využívají škroby, kůže a různé gely, které jsou ovšem negativně hodnoceny ze strany spotřebitelů. Přídavek vedlejších produktů z fermentovaného jablečného odpadu do mělněných masných výrobků pak zlepšuje technologické vlastnosti (vaznost vody, stabilita) a mění nutriční a senzorické vlastnosti. Hlavním přínosem tohoto přípravku je navyšování obsahu vlákniny. Díkypřídavku vedlejších produktů na bázi jablečných odpadů do díla dochází k jeho zahuštění, ale také ke změnám senzorických a především nutričních (zvýšení obsahu vlákniny) vlastností.

  • Název v anglickém jazyce

    Enriching apple by-product-based component for minced meat products

  • Popis výsledku anglicky

    The subject of a functional sample is a use of by-products of the food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes with subsequent fermentation) as an enriching component for minced meat products. Addition of this enriching component increases water binding capacity and contributes to stabilization (high acidity). Starches, rinds and various gels are often used as a classical thickeners, which regulate water binding capacity, in minced meat products, but these are negativelyaccepted by consumers. Addition of fermented by-products from apple waste into minced meat products improves the technological properties (water binding capacity, stability) and modify nutritional and sensory qualities. The main benefit of this productis increased fiber content. The addition of apple waste based by-products to dough leads to its thickening but also to changes in sensory and primarily nutritional (increased fiber content) properties.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    2/2015

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.

  • Ekonomické parametry

    Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60461373

  • Název vlastníka

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem