Obohacující jablečná složka na bázi vedlejších produktů do mělněných masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900230" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900230 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCEQA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCEQA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obohacující jablečná složka na bázi vedlejších produktů do mělněných masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku je využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů s následnou fermentací) jako obohacující složky do mělněných masných výrobků. Přídavek této obohacující složky zvyšuje vaznost vody a působí stabilizačně (vysoká kyselost). Jako klasické zahušťovadla, které upravují vaznost vody, se v mělněných masných výrobcích využívají škroby, kůže a různé gely, které jsou ovšem negativně hodnoceny ze strany spotřebitelů. Přídavek vedlejších produktů z fermentovaného jablečného odpadu do mělněných masných výrobků pak zlepšuje technologické vlastnosti (vaznost vody, stabilita) a mění nutriční a senzorické vlastnosti. Hlavním přínosem tohoto přípravku je navyšování obsahu vlákniny. Díkypřídavku vedlejších produktů na bázi jablečných odpadů do díla dochází k jeho zahuštění, ale také ke změnám senzorických a především nutričních (zvýšení obsahu vlákniny) vlastností.
Název v anglickém jazyce
Enriching apple by-product-based component for minced meat products
Popis výsledku anglicky
The subject of a functional sample is a use of by-products of the food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes with subsequent fermentation) as an enriching component for minced meat products. Addition of this enriching component increases water binding capacity and contributes to stabilization (high acidity). Starches, rinds and various gels are often used as a classical thickeners, which regulate water binding capacity, in minced meat products, but these are negativelyaccepted by consumers. Addition of fermented by-products from apple waste into minced meat products improves the technological properties (water binding capacity, stability) and modify nutritional and sensory qualities. The main benefit of this productis increased fiber content. The addition of apple waste based by-products to dough leads to its thickening but also to changes in sensory and primarily nutritional (increased fiber content) properties.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
2/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—