Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rajčatová omáčka na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900304" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900304 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoRkA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoRkA.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rajčatová omáčka na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem funkčního vzorku je rajčatová omáčka s využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složkou tohoto výrobku je rajčatový protlak, voda, směs koření a sušený fermentovaný jablečný odpad, následně upravený v drtiči na jemný prášek. Přídavek této obohacující složky zvyšuje kyselost a obsah vlákniny. Jako klasické okyselující přípravky, které upravují kyselost, se v kečupových omáčkách využívají přírodní a syntetické organické kyseliny, které jsou ovšem negativně hodnoceny ze strany spotřebitelů. Přídavek vedlejších produktů z fermentovaného jablečného odpadu do kečupových omáček pak zlepšuje technologické vlastnosti (stabilitu). Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a zlepšení senzorických vlastností v tomto typu výrobku. Při výrobě kečupových omáček je žádoucí vysoká viskozita. Toho se dosahuje zejména přídavkem škrobů. V případě využití vedlejších produktů při zpracování jablek do k

  • Název v anglickém jazyce

    Tomato sauce based on by-products of processing fruit

  • Popis výsledku anglicky

    The subject of functional sample of tomato sauce with utilization of by-products of the food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes). The basic component of this product is tomato paste, water, a mixture of spices and dry fermented apple waste, modified in a grinder to a fine powder. The addition of enriching component increases acidity and fiber content. Natural and synthetic organic acids are used as a classical acidifying agents which regulate the acidity in ketchupand sauces, which are of course negatively accepted by consumers. Addition of fermented by-products from apple waste into tomato sauce improves the technological properties (stability). The main benefit is the increase of fiber content and minerals and improvement of the sensory properties of this product type. In the production of tomato sauces, high viscosity is desirable. This is achieved in particular by addition of starches. In the case of by-products in the processing of apples int

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    16/2015

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.

  • Ekonomické parametry

    Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60461373

  • Název vlastníka

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem