Rajčatová omáčka na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900304" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900304 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoRkA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoRkA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rajčatová omáčka na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku je rajčatová omáčka s využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složkou tohoto výrobku je rajčatový protlak, voda, směs koření a sušený fermentovaný jablečný odpad, následně upravený v drtiči na jemný prášek. Přídavek této obohacující složky zvyšuje kyselost a obsah vlákniny. Jako klasické okyselující přípravky, které upravují kyselost, se v kečupových omáčkách využívají přírodní a syntetické organické kyseliny, které jsou ovšem negativně hodnoceny ze strany spotřebitelů. Přídavek vedlejších produktů z fermentovaného jablečného odpadu do kečupových omáček pak zlepšuje technologické vlastnosti (stabilitu). Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a zlepšení senzorických vlastností v tomto typu výrobku. Při výrobě kečupových omáček je žádoucí vysoká viskozita. Toho se dosahuje zejména přídavkem škrobů. V případě využití vedlejších produktů při zpracování jablek do k
Název v anglickém jazyce
Tomato sauce based on by-products of processing fruit
Popis výsledku anglicky
The subject of functional sample of tomato sauce with utilization of by-products of the food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes). The basic component of this product is tomato paste, water, a mixture of spices and dry fermented apple waste, modified in a grinder to a fine powder. The addition of enriching component increases acidity and fiber content. Natural and synthetic organic acids are used as a classical acidifying agents which regulate the acidity in ketchupand sauces, which are of course negatively accepted by consumers. Addition of fermented by-products from apple waste into tomato sauce improves the technological properties (stability). The main benefit is the increase of fiber content and minerals and improvement of the sensory properties of this product type. In the production of tomato sauces, high viscosity is desirable. This is achieved in particular by addition of starches. In the case of by-products in the processing of apples int
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
16/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—