Obohacující složka do toastových chlebů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900303" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900303 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoQEA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoQEA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obohacující složka do toastových chlebů
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku je využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů s následnou fermentací) jako obohacující složky do toastových chlebů. Základní složkou této obohacující a zlepšující složky do toastových chlebů je sušený fermentovaný jablečný odpad, následně upravený v drtiči na jemný prášek. Jako klasické okyselující přípravky, které upravují kyselost, se v toastových chlebech využívají přírodní a syntetické organické kyseliny, které jsou ovšem negativně hodnoceny ze strany spotřebitelů. Přídavek vedlejších produktů z fermentovaného jablečného odpadu do toastových chlebů pak zlepšuje technologické vlastnosti (stabilitu), současně mění i nutriční a senzorické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny (fermentovaný jablečný odpad obsahuje vysoké množství vlákniny), minerálních látek a senzorických vlastností v tomto typu výrobku.
Název v anglickém jazyce
Enriching component for toast bread
Popis výsledku anglicky
The subject of this functional sample is a use of by-products of the food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes with subsequent fermentation) as an enriching component for toast bread. The basic components of this enriching and enhancing ingredient for toast bread is dry fermented apple waste, subsequently modified in a grinder to a fine powder. As a classical acidifying agents which regulate the acidity in toast breads natural and synthetic organic acids are used, which are of course negatively accepted by consumers. Addition of fermented by-products from apple waste to toast bread improves the technological properties (stability) simultaneously changes the nutritional and sensory qualities. The main benefit is the increase of fiber content (fermented apple waste contains high amounts of fiber), minerals and sensory characteristics of this type of product.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
10/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—