Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Apple Pomace as a Functional Component of Sustainable Set-Type Yogurts

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98849" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98849 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:001342739900001" target="_blank" >https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:001342739900001</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2024.116909" target="_blank" >10.1016/j.lwt.2024.116909</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Apple Pomace as a Functional Component of Sustainable Set-Type Yogurts

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The main goal of current food production is a sustainable approach. One of the promising ways to a sustainable food chain is the valorization of by-products and waste from the food industry. This work presents a possible use of apple pomace, a by-product of apple cider and juice production, to manufacture set-type yogurts with improved textural properties. Moreover, apple pomace is rich in bioactive compounds, especially polyphenols, which can add other nutritional value to fermented dairy products. The prepared yogurts were enhanced by apple pomace powder in concentrations 1, 2, and 4 %, obtained after freeze-drying or air-drying method. Adding apple pomace, particularly at higher concentrations, improved the hardness and elasticity of yogurt gels. These properties were generally significantly enhanced, mostly for samples prepared with 4 % air-dried form powder of apple pomace. These samples also had the top-rated sensory profile.

  • Název v anglickém jazyce

    Apple Pomace as a Functional Component of Sustainable Set-Type Yogurts

  • Popis výsledku anglicky

    The main goal of current food production is a sustainable approach. One of the promising ways to a sustainable food chain is the valorization of by-products and waste from the food industry. This work presents a possible use of apple pomace, a by-product of apple cider and juice production, to manufacture set-type yogurts with improved textural properties. Moreover, apple pomace is rich in bioactive compounds, especially polyphenols, which can add other nutritional value to fermented dairy products. The prepared yogurts were enhanced by apple pomace powder in concentrations 1, 2, and 4 %, obtained after freeze-drying or air-drying method. Adding apple pomace, particularly at higher concentrations, improved the hardness and elasticity of yogurt gels. These properties were generally significantly enhanced, mostly for samples prepared with 4 % air-dried form powder of apple pomace. These samples also had the top-rated sensory profile.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT-Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

    0023-6438

  • Svazek periodika

    211

  • Číslo periodika v rámci svazku

    neuvedeno

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    001342739900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85206915987