Vliv technologie výroby dětských ovocných výživ na změny nutričně a senzoricky významných složek.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024283" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024283 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv technologie výroby dětských ovocných výživ na změny nutričně a senzoricky významných složek.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnocení vlivu podmínek výroby na nutriční a senzorickou hodnotu výrobků a vytipování kritických bodů a parametrů pro zamezení její ztráty. Vzhledem k velké variabilitě ve složení surovin a v time-temperature režimu výroby dětských výživ byl opakovaně proveden odběr a rozbor fázových vzorků přímo z výroby. Byly sledovány tato parametry: změny barvy, nárůst koncentrace hydroxymethylfurfuralu a furfuralu, pokles antioxidantů a celkové antioxidační aktivity.
Název v anglickém jazyce
The influence of technology of fruit baby food on the changes of nutritionally and sensorialy important components
Popis výsledku anglicky
As the foodstuffs intended for particular nutritional uses, fruit baby foods for infants and young children conforms to a set of strict guidelines e.g. maximum levels for pesticide residues, microbiological contamination, addition of additives, labellingetc. However, being an important supplement to children diet and/or for their progressive adaptation to ordinary food, the nutritional quality of commercial fruit baby food in very important. Nutritive value of baby food deeply depends on the composition, what raw materials are used and what are the proportions of fruit content. The other important factors affecting the nutritive value are conditions of processing and storage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06118" target="_blank" >2B06118: Vliv technologického zpracování na osud nutričně významných látek a kontaminantů v dětské a kojenecké výživě.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—