Improved identification of hordeins by cysteine alkylation with 2-bromoethylamine, SDS-PAGE and subsequent in-gel tryptic digestion
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60162694%3AG44__%2F09%3A00002193" target="_blank" >RIV/60162694:G44__/09:00002193 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/68081715:_____/09:00331704
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Improved identification of hordeins by cysteine alkylation with 2-bromoethylamine, SDS-PAGE and subsequent in-gel tryptic digestion
Popis výsledku v původním jazyce
Proteomic-based description of varieties of barley (Hordeum vulgare L.) is a very important task especially in the food and brewing industry. This study is focused on major storage proteins in barley - hordeins - as a group of proteins soluble in alcohol/water mixtures that shows up significant changes in proteomic profiles for different varieties of barley. Unusual amino acid composition of hordeins with low numbers of lysine and arginine in combination with high content of proline and glutamine complicates their identification in a common proteomic workflow, because tryptic digestion produces just a few peptides amenable for successful mass spectrometric analysis. To increase the number of cleavage sites, in this work, cysteines in hordeins were chemically modified with 2-bromoethylamine (BEA) for their conversion into aminoethylcysteines. These mimic lysine residues and are recognized by trypsin as potentional cleavage sites (if not followed by a proline residue) on the C-terminal s
Název v anglickém jazyce
Improved identification of hordeins by cysteine alkylation with 2-bromoethylamine, SDS-PAGE and subsequent in-gel tryptic digestion
Popis výsledku anglicky
Proteomic-based description of varieties of barley (Hordeum vulgare L.) is a very important task especially in the food and brewing industry. This study is focused on major storage proteins in barley - hordeins - as a group of proteins soluble in alcohol/water mixtures that shows up significant changes in proteomic profiles for different varieties of barley. Unusual amino acid composition of hordeins with low numbers of lysine and arginine in combination with high content of proline and glutamine complicates their identification in a common proteomic workflow, because tryptic digestion produces just a few peptides amenable for successful mass spectrometric analysis. To increase the number of cleavage sites, in this work, cysteines in hordeins were chemically modified with 2-bromoethylamine (BEA) for their conversion into aminoethylcysteines. These mimic lysine residues and are recognized by trypsin as potentional cleavage sites (if not followed by a proline residue) on the C-terminal s
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Mass Spectrometry
ISSN
1076-5174
e-ISSN
—
Svazek periodika
2009
Číslo periodika v rámci svazku
44
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000272150300009
EID výsledku v databázi Scopus
—