Identification of N-glycosylation in prolyl endoprotease from Aspergillus niger and evaluation of the enzyme for its possible application in proteomics
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F09%3A00010321" target="_blank" >RIV/61989592:15310/09:00010321 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60162694:G44__/09:00002182
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Identification of N-glycosylation in prolyl endoprotease from Aspergillus niger and evaluation of the enzyme for its possible application in proteomics
Popis výsledku v původním jazyce
AA prolyl endoprotease from Aspergillus niger was isolated from the commercial product Brewers Clarex to evaluate itspossible application in proteomics. A colorimetric assessment with phenol and sulfuric acid showed the presence of neutral sugars (9 % ofweight). The subsequent treatment with N-glycosidase F released a variety of high-mannose type N-glycans, which were successfully detected using MALDI-TOF MS.MALDI-TOF/TOF tandem MS analysis of glycopeptides from a tryptic digest of prolyl endoproteaseunraveled the identity of the N-glycosylation site in the primary structure. Spectrophotometric measurements demonstrated optimal activity at pH 4.0-4.5 and also high thermostability for the cleavage at the C-terminal part of proline residues. The enzymeacts upon proline and alanine residues, but there is an additional minor cleavage at some other residues. The digestion of a honeybee peptide comprising six proline residues (apidaecin 1A) led to the detection of specific peptides termin
Název v anglickém jazyce
Identification of N-glycosylation in prolyl endoprotease from Aspergillus niger and evaluation of the enzyme for its possible application in proteomics
Popis výsledku anglicky
AA prolyl endoprotease from Aspergillus niger was isolated from the commercial product Brewers Clarex to evaluate itspossible application in proteomics. A colorimetric assessment with phenol and sulfuric acid showed the presence of neutral sugars (9 % ofweight). The subsequent treatment with N-glycosidase F released a variety of high-mannose type N-glycans, which were successfully detected using MALDI-TOF MS.MALDI-TOF/TOF tandem MS analysis of glycopeptides from a tryptic digest of prolyl endoproteaseunraveled the identity of the N-glycosylation site in the primary structure. Spectrophotometric measurements demonstrated optimal activity at pH 4.0-4.5 and also high thermostability for the cleavage at the C-terminal part of proline residues. The enzymeacts upon proline and alanine residues, but there is an additional minor cleavage at some other residues. The digestion of a honeybee peptide comprising six proline residues (apidaecin 1A) led to the detection of specific peptides termin
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Mass Spectrometry
ISSN
1076-5174
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—