Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Glycated Hemoglobin and Methods for Its Point of Care Testing

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60162694%3AG44__%2F21%3A00556884" target="_blank" >RIV/60162694:G44__/21:00556884 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2079-6374/11/3/70" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2079-6374/11/3/70</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/bios11030070" target="_blank" >10.3390/bios11030070</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Glycated Hemoglobin and Methods for Its Point of Care Testing

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Glycated hemoglobin (HbA(1c)) is a product of the spontaneous reaction between hemoglobin and elevated glucose levels in the blood. It is included among the so-called advanced glycation end products, of which is the most important for the clinical diagnosis of diabetes mellitus, and it can serve as an alternative to glycemia measurement. Compared to the diagnosis of diabetes mellitus by glycemia, the HbA(1c) level is less influenced by a short-term problem with diabetes compensation. Mass spectroscopy and chromatographic techniques are among the standard methods of HbA(1c) level measurement. Compared to glycemia measurement, there is lack of simple methods for diabetes mellitus diagnosis by means of the HbA(1c) assay using a point-of-care test. This review article is focused on the surveying of facts about HbA(1c) and its importance in diabetes mellitus diagnosis, and surveying standard methods and new methods suitable for the HbA(1c) assay under point-of-care conditions. Various bioassays and biosensors are mentioned and their specifications are discussed.

  • Název v anglickém jazyce

    Glycated Hemoglobin and Methods for Its Point of Care Testing

  • Popis výsledku anglicky

    Glycated hemoglobin (HbA(1c)) is a product of the spontaneous reaction between hemoglobin and elevated glucose levels in the blood. It is included among the so-called advanced glycation end products, of which is the most important for the clinical diagnosis of diabetes mellitus, and it can serve as an alternative to glycemia measurement. Compared to the diagnosis of diabetes mellitus by glycemia, the HbA(1c) level is less influenced by a short-term problem with diabetes compensation. Mass spectroscopy and chromatographic techniques are among the standard methods of HbA(1c) level measurement. Compared to glycemia measurement, there is lack of simple methods for diabetes mellitus diagnosis by means of the HbA(1c) assay using a point-of-care test. This review article is focused on the surveying of facts about HbA(1c) and its importance in diabetes mellitus diagnosis, and surveying standard methods and new methods suitable for the HbA(1c) assay under point-of-care conditions. Various bioassays and biosensors are mentioned and their specifications are discussed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biosensors-Basel

  • ISSN

    2079-6374

  • e-ISSN

    2079-6374

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    70

  • Kód UT WoS článku

    000633395200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85103862731