Stanovení rezistence bakterií mléčného kvašení ke směsi analogů hořkých chmelových látek tetrahydroizo-alfa-kyselin neinvazivní metodou měření vnitrobuněčného pH
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F04%3A%230000488" target="_blank" >RIV/60193697:_____/04:#0000488 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Detection of resistance of lactic acid bacteria to a mixture of the hop analogue compounds tetrahydroiso-alpha-acids by noninvasive measurement of intracellular pH
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this article is to examine the resistance of beer isolates of lactic acid bacteria (LAB) towards a mixture of tetrahydroiso-alpha-acids (Tetra) by growth experiments as well as by measurement of intracellular pH (pHi). Beer LAB isolates were identified to species level by SDS-PAGE of whole-cell proteins. Beer isolates of Lactobacillus brevis showed better ability for growth in the presence of Tetra than nonbeer isolates of L.brevis. The antimicrobial effect of Tetra was also examined by noninvasive measurement of pHi by fluorescence ratio imaging microscopy for selected beer isolates of L.brevis and Pediococcus inopinatus. Strains of L. brevis showing limited decrease of pHi during exposure to Tetra also showed better ability of growth in the presence of these compounds as well as in commercial beer products. This study demonstrated the usability of a new rapid method for detecting hop-resistant variants of known beer spoilage LAB species.
Název v anglickém jazyce
Detection of resistance of lactic acid bacteria to a mixture of the hop analogue compounds tetrahydroiso-alpha-acids by noninvasive measurement of intracellular pH
Popis výsledku anglicky
The aim of this article is to examine the resistance of beer isolates of lactic acid bacteria (LAB) towards a mixture of tetrahydroiso-alpha-acids (Tetra) by growth experiments as well as by measurement of intracellular pH (pHi). Beer LAB isolates were identified to species level by SDS-PAGE of whole-cell proteins. Beer isolates of Lactobacillus brevis showed better ability for growth in the presence of Tetra than nonbeer isolates of L.brevis. The antimicrobial effect of Tetra was also examined by noninvasive measurement of pHi by fluorescence ratio imaging microscopy for selected beer isolates of L.brevis and Pediococcus inopinatus. Strains of L. brevis showing limited decrease of pHi during exposure to Tetra also showed better ability of growth in the presence of these compounds as well as in commercial beer products. This study demonstrated the usability of a new rapid method for detecting hop-resistant variants of known beer spoilage LAB species.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Applied Microbiology
ISSN
1364-5072
e-ISSN
—
Svazek periodika
96
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000221299700015
EID výsledku v databázi Scopus
—