Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení rezistence bakterií mléčného kvašení ke směsi analogů hořkých chmelových látek tetrahydroizo-alfa-kyselin neinvazivní metodou měření vnitrobuněčného pH

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F04%3A%230000488" target="_blank" >RIV/60193697:_____/04:#0000488 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Detection of resistance of lactic acid bacteria to a mixture of the hop analogue compounds tetrahydroiso-alpha-acids by noninvasive measurement of intracellular pH

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this article is to examine the resistance of beer isolates of lactic acid bacteria (LAB) towards a mixture of tetrahydroiso-alpha-acids (Tetra) by growth experiments as well as by measurement of intracellular pH (pHi). Beer LAB isolates were identified to species level by SDS-PAGE of whole-cell proteins. Beer isolates of Lactobacillus brevis showed better ability for growth in the presence of Tetra than nonbeer isolates of L.brevis. The antimicrobial effect of Tetra was also examined by noninvasive measurement of pHi by fluorescence ratio imaging microscopy for selected beer isolates of L.brevis and Pediococcus inopinatus. Strains of L. brevis showing limited decrease of pHi during exposure to Tetra also showed better ability of growth in the presence of these compounds as well as in commercial beer products. This study demonstrated the usability of a new rapid method for detecting hop-resistant variants of known beer spoilage LAB species.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of resistance of lactic acid bacteria to a mixture of the hop analogue compounds tetrahydroiso-alpha-acids by noninvasive measurement of intracellular pH

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this article is to examine the resistance of beer isolates of lactic acid bacteria (LAB) towards a mixture of tetrahydroiso-alpha-acids (Tetra) by growth experiments as well as by measurement of intracellular pH (pHi). Beer LAB isolates were identified to species level by SDS-PAGE of whole-cell proteins. Beer isolates of Lactobacillus brevis showed better ability for growth in the presence of Tetra than nonbeer isolates of L.brevis. The antimicrobial effect of Tetra was also examined by noninvasive measurement of pHi by fluorescence ratio imaging microscopy for selected beer isolates of L.brevis and Pediococcus inopinatus. Strains of L. brevis showing limited decrease of pHi during exposure to Tetra also showed better ability of growth in the presence of these compounds as well as in commercial beer products. This study demonstrated the usability of a new rapid method for detecting hop-resistant variants of known beer spoilage LAB species.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Applied Microbiology

  • ISSN

    1364-5072

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    96

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000221299700015

  • EID výsledku v databázi Scopus