Beer-spoiling ability of lactic acid bacteria and its relation with genes horA, horC and hitA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F12%3A%230000697" target="_blank" >RIV/60193697:_____/12:#0000697 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2012/11-12/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2012/11-12/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Beer-spoiling ability of lactic acid bacteria and its relation with genes horA, horC and hitA
Popis výsledku v původním jazyce
Beer-spoiling ability, survival after 14 weeks of incubation in 2 beer types under 2 temperature regimes and the presence of spoilageassociated horA, horC and hitA genes in the genome were studied in 69 strains of lactic acid bacteria. Beer spoilage wasdetermined in 12 (48 %) of 25 strains of Lactobacillus brevis, 2 (25 %) of 8 strains of L. plantarum, 7 (26 %) of 27 strains of L. paracasei subsp. paracasei,and in 1 (33 %) of 3 strains of Leuconostoc spp. Survival in beer without adverse effects on itsquality was more widely spread among the strains (L. brevis 89 %, L. plantarum 75 %, L. buchneri 100 %, L. paracasei subsp. paracasei 82 %, L. lactis 66 %, Leuconostoc spp. 33 %). In the strongest beer spoiler L. brevis, beer spoilage was observed onlyin 2 strains containing horC and in 6 strains containing the combinations horA/hitA and horA/horC/hitA; 4 strains spoiled beer without having any of these genes. Beer spoilage, detected ina total of 10 strains of all other species, was no
Název v anglickém jazyce
Beer-spoiling ability of lactic acid bacteria and its relation with genes horA, horC and hitA
Popis výsledku anglicky
Beer-spoiling ability, survival after 14 weeks of incubation in 2 beer types under 2 temperature regimes and the presence of spoilageassociated horA, horC and hitA genes in the genome were studied in 69 strains of lactic acid bacteria. Beer spoilage wasdetermined in 12 (48 %) of 25 strains of Lactobacillus brevis, 2 (25 %) of 8 strains of L. plantarum, 7 (26 %) of 27 strains of L. paracasei subsp. paracasei,and in 1 (33 %) of 3 strains of Leuconostoc spp. Survival in beer without adverse effects on itsquality was more widely spread among the strains (L. brevis 89 %, L. plantarum 75 %, L. buchneri 100 %, L. paracasei subsp. paracasei 82 %, L. lactis 66 %, Leuconostoc spp. 33 %). In the strongest beer spoiler L. brevis, beer spoilage was observed onlyin 2 strains containing horC and in 6 strains containing the combinations horA/hitA and horA/horC/hitA; 4 strains spoiled beer without having any of these genes. Beer spoilage, detected ina total of 10 strains of all other species, was no
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
11-12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
336-342
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—