Antiradikálové vlastnosti sladu stanovené EPR metodami
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000075" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000075 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antiradical properties of malt accessed by EPR methods
Popis výsledku v původním jazyce
Influence of barley variety, growing area, malting technol. and storage time of malt on antioxidant (antiradical) properties of malts investigated by methods based on electron paramagnetic resonance spectrometry (EPR). First one based on digressive kinetic measurement by the use of stable free radical DPPH, second one is based on progress. kinetics measurement. Barleys of 4 Czech and 4 Europ. spring malt. barley varieties grown on 2 localities with different soil type and climate conditions tested. Twodifferent malting procedures used. Differences in antiradical properties found among malts depend. on barley variety, growing location and steeping technol. Growing conditions and intensive malting technol. improved antiradical power of malt. Long time storage (8 months) caused significant decrease of malt antiradical power. Results of EPR methods cross correlated. EPR-DPPH as well as EPR-T150 values correlated with malt polyphenols content. EPR-DPPH values correlated with friability and
Název v anglickém jazyce
Antiradical properties of malt accessed by EPR methods
Popis výsledku anglicky
Influence of barley variety, growing area, malting technol. and storage time of malt on antioxidant (antiradical) properties of malts investigated by methods based on electron paramagnetic resonance spectrometry (EPR). First one based on digressive kinetic measurement by the use of stable free radical DPPH, second one is based on progress. kinetics measurement. Barleys of 4 Czech and 4 Europ. spring malt. barley varieties grown on 2 localities with different soil type and climate conditions tested. Twodifferent malting procedures used. Differences in antiradical properties found among malts depend. on barley variety, growing location and steeping technol. Growing conditions and intensive malting technol. improved antiradical power of malt. Long time storage (8 months) caused significant decrease of malt antiradical power. Results of EPR methods cross correlated. EPR-DPPH as well as EPR-T150 values correlated with malt polyphenols content. EPR-DPPH values correlated with friability and
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 30th EBC Congress Prague 2005
ISBN
90-70143-23-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
764-773
Název nakladatele
Fachverlag Hans Carl
Místo vydání
Nürnberg
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
14. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—