HPLC stanovení biogenních amínů v pivu pomocí extrakce na pevné fázi (SPE) a automatické předkolonové derivatizace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000088" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000088 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The HPLC determination of biogenic amines in beer by solid phase extraction (SPE) and automatic precolumn derivatization
Popis výsledku v původním jazyce
The biogenic amines in beer originate from the raw materials and the fermentation phases of beer production. These compounds are toxic: their contents should not exceed hygienic limits and are therefore carefully controlled. Predominantly histamine, tyramine, tryptamine, putrescine and cadaverine were routinely analysed by HPLC with fluorescence detection (ex = 330 nm, em = 440 nm) and an automatic precolunm derivatization with ortho-phthaldehyde in the presence of a borate buffer. The amines were isolated from beer samples in the new stationary phase Discovery DSC-MCAX and after a clean?up procedure were washed with alkalized methanol (1% NaOH). 1,7-diaminoheptan was used as an internal standard to check the derivatization procedure. Easy sample preparation and the automatic operating HPLC system enable a speedy determination of biogenic amines in beer.
Název v anglickém jazyce
The HPLC determination of biogenic amines in beer by solid phase extraction (SPE) and automatic precolumn derivatization
Popis výsledku anglicky
The biogenic amines in beer originate from the raw materials and the fermentation phases of beer production. These compounds are toxic: their contents should not exceed hygienic limits and are therefore carefully controlled. Predominantly histamine, tyramine, tryptamine, putrescine and cadaverine were routinely analysed by HPLC with fluorescence detection (ex = 330 nm, em = 440 nm) and an automatic precolunm derivatization with ortho-phthaldehyde in the presence of a borate buffer. The amines were isolated from beer samples in the new stationary phase Discovery DSC-MCAX and after a clean?up procedure were washed with alkalized methanol (1% NaOH). 1,7-diaminoheptan was used as an internal standard to check the derivatization procedure. Easy sample preparation and the automatic operating HPLC system enable a speedy determination of biogenic amines in beer.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 30th EBC Congress Prague 2005
ISBN
90-70143-23-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
989-993
Název nakladatele
Fachverlag Hans Carl
Místo vydání
Nürnberg
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
14. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—