Některé fenolické sloučeniny v českém chmelu pivu plzeňského typu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000358" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000358 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Some phenolic copmounds in Czech hops and beer
Popis výsledku v původním jazyce
The HPLC method coupled with eight-channel coulometric detector (CoulArray) was used for determination of polyphenolic compounds in Pilsner beer and hops cultivated in the Czech Republic. Some important flavonoids and isoflavonoids as well as some phenolic acids were analysed. CoulArray detector is characterized by high sensitivity and enables determination in very low concentration. Calibration ranged from 0,001 mg/L to 1 mg/L of each analytes without any clean?up procedure before analysis. The two HPLC gradients with different content of acetonitrile as an organic modifier were used to separation of compounds with different polarity. Specific oxidative potencial of each phenolic compound enables higher degree of selectivity of these chromatographic methods. The typical representative compounds from wide spectrum of phenolics were chosen for establishing of composition of Czech hops and beer of Pilsner type.
Název v anglickém jazyce
Some phenolic copmounds in Czech hops and beer
Popis výsledku anglicky
The HPLC method coupled with eight-channel coulometric detector (CoulArray) was used for determination of polyphenolic compounds in Pilsner beer and hops cultivated in the Czech Republic. Some important flavonoids and isoflavonoids as well as some phenolic acids were analysed. CoulArray detector is characterized by high sensitivity and enables determination in very low concentration. Calibration ranged from 0,001 mg/L to 1 mg/L of each analytes without any clean?up procedure before analysis. The two HPLC gradients with different content of acetonitrile as an organic modifier were used to separation of compounds with different polarity. Specific oxidative potencial of each phenolic compound enables higher degree of selectivity of these chromatographic methods. The typical representative compounds from wide spectrum of phenolics were chosen for establishing of composition of Czech hops and beer of Pilsner type.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
BrewingScience
ISSN
1613-2041
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
Jan./Feb.
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
32-37
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—