Pivovarství a taxonomie pivovarských kvasinek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000410" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000410 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Brewing and the taxonomy of brewer's yeast
Popis výsledku v původním jazyce
The review deals with the history, methods and current state of brewer?s yeast taxonomy. An important factor in ensuring standard quality of finished beer is the use of pure yeast cultures in the production. Yeast used to be classified on the basis of its phenotype by the methods of traditional taxonomy, which are briefly addressed in the text. A short overview is given of the history of brewer?s yeast classification and nomenclature. Particular attention is paid to molecular biological techniques thatenable us to classify yeast on the basis of its phylogenetic relatedness. Basic principles of selected molecular biological methods and their use in brewer?s yeast taxonomy are explained. We recommend restoring the historical name Saccharomyces carlsbergensis for bottom yeast and using Saccharomyces cerevisiae for top brewer?s yeast.
Název v anglickém jazyce
Brewing and the taxonomy of brewer's yeast
Popis výsledku anglicky
The review deals with the history, methods and current state of brewer?s yeast taxonomy. An important factor in ensuring standard quality of finished beer is the use of pure yeast cultures in the production. Yeast used to be classified on the basis of its phenotype by the methods of traditional taxonomy, which are briefly addressed in the text. A short overview is given of the history of brewer?s yeast classification and nomenclature. Particular attention is paid to molecular biological techniques thatenable us to classify yeast on the basis of its phylogenetic relatedness. Basic principles of selected molecular biological methods and their use in brewer?s yeast taxonomy are explained. We recommend restoring the historical name Saccharomyces carlsbergensis for bottom yeast and using Saccharomyces cerevisiae for top brewer?s yeast.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
206-214
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—