The effect of the barley variety, location and year crop on the haze of congress wort
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F09%3A%230000494" target="_blank" >RIV/60193697:_____/09:#0000494 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of the barley variety, location and year crop on the haze of congress wort
Popis výsledku v původním jazyce
The study set consisted of eleven barley genotypes grown at four different locations for a three-year period. The results indicate a considerable effect of a genotype on wort haze (30 - 40 %). The effect of location on wort haze varied from 13 - 22 %, the effect of year was small. Level of wort haze or wort clarity split the set of the studied genotypes to clearly distinguishable groups. Worts from the genotypes Annabell and Nordus inclined to form wort haze. Statistically significant or highly significant correlation between haze and clarity of wort and relative extract at 45 °C, diastatic power, final apparent attenuation and saccharification time was found. The correlation coefficient between haze at 15° or 90° (nephelometric method) and wort clarity (visual method) was 0.89. The nephelometric determination of wort haze completely replaces traditional subjective evaluation of wort clarity.
Název v anglickém jazyce
The effect of the barley variety, location and year crop on the haze of congress wort
Popis výsledku anglicky
The study set consisted of eleven barley genotypes grown at four different locations for a three-year period. The results indicate a considerable effect of a genotype on wort haze (30 - 40 %). The effect of location on wort haze varied from 13 - 22 %, the effect of year was small. Level of wort haze or wort clarity split the set of the studied genotypes to clearly distinguishable groups. Worts from the genotypes Annabell and Nordus inclined to form wort haze. Statistically significant or highly significant correlation between haze and clarity of wort and relative extract at 45 °C, diastatic power, final apparent attenuation and saccharification time was found. The correlation coefficient between haze at 15° or 90° (nephelometric method) and wort clarity (visual method) was 0.89. The nephelometric determination of wort haze completely replaces traditional subjective evaluation of wort clarity.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000269005300003
EID výsledku v databázi Scopus
—