Čirost sladiny z odrůd zařazených do Seznamu doporučených odrůd
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F16%3AN0000081" target="_blank" >RIV/60193697:_____/16:N0000081 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Čirost sladiny z odrůd zařazených do Seznamu doporučených odrůd
Popis výsledku v původním jazyce
U vzorků odrůd ječmene hodnocených v rámci registračního řízení je každoročně kromě jiných znaků vizuálně stanovována čirosti sladiny a současně je stanovován zákal sladiny pomocí zákaloměru. Statisticky byly zpracovány hodnoty čirosti a zákalu sladiny za pět let (více než 2500 vzorků). 86 % vzorků vykázalo čirou sladinu, 8 % slabě opalizující sladinu, 5 % opalizující sladinu a 1 % vykázalo sladinu se zákalem. Byly stanoveny hranice intervalů pro čirou sladinu, sladinu slabě opalizující, opalizující a sladinu se zákalem. U odrůd zařazených do Seznamu doporučených odrůd byla stanovena četnost výskytu vzorků se zákalem nad 4,00 j EBC. Pouze u tři odrůd z tohoto sortimentu byla zaznamenána v některých případech hodnota zákalu vyšší než 4,00 j.EBC. Přednáška - 38. Pivovarsko-sladařský seminář, Plzeň, 26. 10. 2016.
Název v anglickém jazyce
Clarity of wort from varieties included in the List of the Recommended Varieties
Popis výsledku anglicky
Besides other parameters, wort clarity is visually determined in samples of barley varieties evaluated within the registration procedure and at the same time, wort haze is assessed using a turbidimeter. Values of clarity and haze for five years (more than 2500 samples) were assessed statistically. 86 % of samples exhibited clear wort, 8 % weak opalizing wort, 5 % opalizing wort, and 1 % exhibited wort with haze. The limits of intervals for clear wort, weakly opalizing, opalizing and wort with haze were determined. Frequency of the occurrence of samples with haze above 4.00 EBC un. was given in the varieties included in the List of the Recommended Varieties. The value of haze higher than 4.00 EBC un. was recorded only in three varieties of this collection. Lecture - 38th Brewing and Malting Seminar, Plzeň, 26/10/2016.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310091" target="_blank" >QJ1310091: Sladovnický ječmen pro</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů