Sladovnická kvalita vybraných historických odrůd ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000572" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000572 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sladovnická kvalita vybraných historických odrůd ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Byly porovnány znaky kvality (protein content of barley, extract of malt, relative extract at 45 °C, Kolbach index, diastatic power, final attenuation of wort, friability, beta-glucan content of wort, haze of wort) současných sladovnických odrůd ječmenea odrůd historických z let 1938-1987. Kvalita odrůd byla porovnána s požadavky, které jsou kladeny na odrůdy doporučené pro výrobu piva s PGI ?České pivo?. Na variabilitě sledovaných znaků se nejvíce podílel ročník a odrůda. Kvalita současných odrůd je výsledkem cíleného šlechtění, což se projevilo zejména lepší modifikací buněčných stěn u současných odrůd. Výsledkem šlechtitelského procesu bylo také zlepšení kvality sladiny. U starých odrůd se tato hodnota dosažitelné stupně prokvašení pohybovala kolem77,1 %. Současné odrůdy vykazují hodnoty kolem 82 %. Ostatní sledované ukazatele se změnily nepatrně.
Název v anglickém jazyce
Malting quality of selected historical barley varieties
Popis výsledku anglicky
Quality parameters (protein content of barley, extract of malt, relative extract at 45 °C, Kolbach index, diastatic power, final attenuation of wort, friability, beta-glucan content of wort, haze of wort) of current malting barley varieties and historical varieties from 1938-1987 were compared. Quality of varieties was compared with the requirements for varieties recommended for production of beer with the Protected Geographical Indication ?Czech Beer?. Variability of the studied parameters was mostly affected by a year and variety. Quality of the current varieties is a result of directed breeding; it is reflected especially in better modification of cell walls in the current varieties. Better sweet wort quality is another result of the breeding process. In the old varieties this value of apparent final attenuation moved around 77.1 %. Current varieties exhibit the values of ca 82 %. The other parameters followed changed only slightly.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hodnotenie genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo. Zborník zo 6. vedeckej konferencie s medzinarodnou účasťou
ISBN
978-80-89417-13-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
CVRV Piešťany
Místo vydání
Piešťany
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
26. 5. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—