Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sladovnická kvalita vybraných historických odrůd ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000572" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000572 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sladovnická kvalita vybraných historických odrůd ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly porovnány znaky kvality (protein content of barley, extract of malt, relative extract at 45 °C, Kolbach index, diastatic power, final attenuation of wort, friability, beta-glucan content of wort, haze of wort) současných sladovnických odrůd ječmenea odrůd historických z let 1938-1987. Kvalita odrůd byla porovnána s požadavky, které jsou kladeny na odrůdy doporučené pro výrobu piva s PGI ?České pivo?. Na variabilitě sledovaných znaků se nejvíce podílel ročník a odrůda. Kvalita současných odrůd je výsledkem cíleného šlechtění, což se projevilo zejména lepší modifikací buněčných stěn u současných odrůd. Výsledkem šlechtitelského procesu bylo také zlepšení kvality sladiny. U starých odrůd se tato hodnota dosažitelné stupně prokvašení pohybovala kolem77,1 %. Současné odrůdy vykazují hodnoty kolem 82 %. Ostatní sledované ukazatele se změnily nepatrně.

  • Název v anglickém jazyce

    Malting quality of selected historical barley varieties

  • Popis výsledku anglicky

    Quality parameters (protein content of barley, extract of malt, relative extract at 45 °C, Kolbach index, diastatic power, final attenuation of wort, friability, beta-glucan content of wort, haze of wort) of current malting barley varieties and historical varieties from 1938-1987 were compared. Quality of varieties was compared with the requirements for varieties recommended for production of beer with the Protected Geographical Indication ?Czech Beer?. Variability of the studied parameters was mostly affected by a year and variety. Quality of the current varieties is a result of directed breeding; it is reflected especially in better modification of cell walls in the current varieties. Better sweet wort quality is another result of the breeding process. In the old varieties this value of apparent final attenuation moved around 77.1 %. Current varieties exhibit the values of ca 82 %. The other parameters followed changed only slightly.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hodnotenie genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo. Zborník zo 6. vedeckej konferencie s medzinarodnou účasťou

  • ISBN

    978-80-89417-13-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    CVRV Piešťany

  • Místo vydání

    Piešťany

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    26. 5. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku