Quality of malt made from current and historical malting barley varieties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000118" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000118 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mendelnet.cz/media/mnet_2021_full.pdf" target="_blank" >https://mendelnet.cz/media/mnet_2021_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Quality of malt made from current and historical malting barley varieties
Popis výsledku v původním jazyce
Breeding changed quality of malting barley. Historical barley varieties and malt made from them have not been sufficiently researched. The aim of this study was to measure the parameters related to cytolytic (friability, β–glucans in wort), proteolytic (relative extract at 45 °C, Kolbach Index) and amylolytic modification of grain (final attenuation, diastatic power, malt extract). The historical varieties showed lower values of friability, relative extract, Kolbach Index, diastatic power, and malt extract and they contained more nitrogenous substances compared to the current varieties. Based on the values of malt parameters, the Malting Quality Index was determined: for the Chlumecky variety – 1; Stupicky starocesky – 2; Bojos – 3; Sebastian – 3.
Název v anglickém jazyce
Quality of malt made from current and historical malting barley varieties
Popis výsledku anglicky
Breeding changed quality of malting barley. Historical barley varieties and malt made from them have not been sufficiently researched. The aim of this study was to measure the parameters related to cytolytic (friability, β–glucans in wort), proteolytic (relative extract at 45 °C, Kolbach Index) and amylolytic modification of grain (final attenuation, diastatic power, malt extract). The historical varieties showed lower values of friability, relative extract, Kolbach Index, diastatic power, and malt extract and they contained more nitrogenous substances compared to the current varieties. Based on the values of malt parameters, the Malting Quality Index was determined: for the Chlumecky variety – 1; Stupicky starocesky – 2; Bojos – 3; Sebastian – 3.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910197" target="_blank" >QK1910197: Strategie minimalizace dopadu sucha na udržitelnou produkci a sladovnickou kvalitu ječmene</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2021 Proceedings of 28th International PhD Students Conference 10 November 2021, Brno, Czech Republic
ISBN
978-80-7509-821-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
292-295
Název nakladatele
Mendel University in Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 11. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—