Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvasinky a stres: z laboratorních podmínek do pivovaru

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000531" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000531 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvasinky a stres: z laboratorních podmínek do pivovaru

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Náš výzkum je zaměřený na různé typy technologických stresů (oxidativní, osmotický a chemický stres vyvolaný xenobiotiky) a účinnost procesů, kterými se kvasničné buňky mohou před nimi chránit. Stresové faktory mohou ovlivnit buněčné metabolické procesy,energetiku, a strukturu a funkce buněčných membrán pivovarských kvasinek. Účinky stresů a odpovědi kvasinek na tyto stresy mohou mít velký vliv na technologické procesy a kvalitu hotového výrobku. Naše studie byly prováděny s laboratorními i průmyslovými kmeny pivovarských kvasinek. U laboratorních kmenů lze jednotlivé typy odpovědí na stresy snadno interpretovat a vytvořit vhodný model pro procesy pozorované u produkčních kmenů pivovarských kvasinek. Pokusy s průmyslovými kmeny byly prováděny v laboratorních (kvasné testy) a v reálných provozních pivovarských podmínkách, které přímo poukazují na problémy způsobené moderní pivovarskou technologií.

  • Název v anglickém jazyce

    Yeast and stress: from the laboratory to the brewery

  • Popis výsledku anglicky

    Our research concerns the effects of various types of exogenously applied stress (oxidative, osmolarity and xenobiotic-induced) that can be encountered by yeast cells in the brewery on cell metabolic processes, energetics, membrane functions and structure and the function and efficacy of processes protecting the cells against the stress. These effects, and the response of cells to the stresses, can have a major influence on the technological processes and the quality of the final product. The experiments were performed both on laboratory strains in which individual types of response are easy to interpret and form a suitable basis for the processes observed in brewery yeast, and on brewery strains in laboratory (brewing trials) and actual brewery setting that directly point to the problems caused by modern brewing technology.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus