Kvasinky a stres: z laboratorních podmínek do pivovaru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000531" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000531 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvasinky a stres: z laboratorních podmínek do pivovaru
Popis výsledku v původním jazyce
Náš výzkum je zaměřený na různé typy technologických stresů (oxidativní, osmotický a chemický stres vyvolaný xenobiotiky) a účinnost procesů, kterými se kvasničné buňky mohou před nimi chránit. Stresové faktory mohou ovlivnit buněčné metabolické procesy,energetiku, a strukturu a funkce buněčných membrán pivovarských kvasinek. Účinky stresů a odpovědi kvasinek na tyto stresy mohou mít velký vliv na technologické procesy a kvalitu hotového výrobku. Naše studie byly prováděny s laboratorními i průmyslovými kmeny pivovarských kvasinek. U laboratorních kmenů lze jednotlivé typy odpovědí na stresy snadno interpretovat a vytvořit vhodný model pro procesy pozorované u produkčních kmenů pivovarských kvasinek. Pokusy s průmyslovými kmeny byly prováděny v laboratorních (kvasné testy) a v reálných provozních pivovarských podmínkách, které přímo poukazují na problémy způsobené moderní pivovarskou technologií.
Název v anglickém jazyce
Yeast and stress: from the laboratory to the brewery
Popis výsledku anglicky
Our research concerns the effects of various types of exogenously applied stress (oxidative, osmolarity and xenobiotic-induced) that can be encountered by yeast cells in the brewery on cell metabolic processes, energetics, membrane functions and structure and the function and efficacy of processes protecting the cells against the stress. These effects, and the response of cells to the stresses, can have a major influence on the technological processes and the quality of the final product. The experiments were performed both on laboratory strains in which individual types of response are easy to interpret and form a suitable basis for the processes observed in brewery yeast, and on brewery strains in laboratory (brewing trials) and actual brewery setting that directly point to the problems caused by modern brewing technology.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—