Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium jednoduchých polyfenolických látek v pivech různé provenience

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000560" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000560 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Studium jednoduchých polyfenolických látek v pivech různé provenience

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce byla zaměřena na porovnání obsahu jednoduchých fenolových látek v pivech různé provenience: české, bulharské a dalších zemích. V první části bylo zjištěno, že složení bulharských ležáků je spíše podobná zahraničním ležákům než českým, jak o tom svědčí nízký rozdíl prokvašení, nízká barva, hořké látky a nižší obsah celkových polyfenolů. Dále byla pozornost věnována obsahu jednoduchých polyfenolů. Ten v různých typech piv značně kolísá. Je to zřejmě způsobeno tím, že hladina těchto jednoduchých polyfenolů je značně ovlivněna skladbou surovin, varním postupem a pravděpodobně také stabilizačním postupem. Dále bylo zjištěno, že výsledky skupinových metod stanovení celkových polyfenolů, anthokyanů a flavanoidů nejsou ovlivněny přítomností těchto jednoduchých fenolických sloučenin nebo jen v zanedbatelné míře.

  • Název v anglickém jazyce

    Simple polyphenolic compounds in beers of different origins

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was comparison of content of simple polyphenolic compounds in beer of various origins: Czech, Bulgarian and other countries. It was shown that the composition of Bulgarian lager beers resemble more to foreign lager beers than Czech ones as evident from colour, the lower attenuation difference, content of bitter compounds and total polyphenols. Further the study was aimed at the contents of simple polyphenols. In beers it varies considerably. Up to now no relationship such as the degree of attenuation, the content of total polyphenols or the content of anthocyanogens was found. The probable explanation is that the content of these simple polyphenols is considerably influenced by the composition of raw materials, the brewing method and apparently also by the stabilization method. It was also proven that the results of conventional determinations of total polyphenols, anthocyanogens and flavanoids are not, or only negligibly influenced by the presence of simple polyph

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus