Studium jednoduchých polyfenolických látek v pivech různé provenience
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000560" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000560 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium jednoduchých polyfenolických látek v pivech různé provenience
Popis výsledku v původním jazyce
Práce byla zaměřena na porovnání obsahu jednoduchých fenolových látek v pivech různé provenience: české, bulharské a dalších zemích. V první části bylo zjištěno, že složení bulharských ležáků je spíše podobná zahraničním ležákům než českým, jak o tom svědčí nízký rozdíl prokvašení, nízká barva, hořké látky a nižší obsah celkových polyfenolů. Dále byla pozornost věnována obsahu jednoduchých polyfenolů. Ten v různých typech piv značně kolísá. Je to zřejmě způsobeno tím, že hladina těchto jednoduchých polyfenolů je značně ovlivněna skladbou surovin, varním postupem a pravděpodobně také stabilizačním postupem. Dále bylo zjištěno, že výsledky skupinových metod stanovení celkových polyfenolů, anthokyanů a flavanoidů nejsou ovlivněny přítomností těchto jednoduchých fenolických sloučenin nebo jen v zanedbatelné míře.
Název v anglickém jazyce
Simple polyphenolic compounds in beers of different origins
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was comparison of content of simple polyphenolic compounds in beer of various origins: Czech, Bulgarian and other countries. It was shown that the composition of Bulgarian lager beers resemble more to foreign lager beers than Czech ones as evident from colour, the lower attenuation difference, content of bitter compounds and total polyphenols. Further the study was aimed at the contents of simple polyphenols. In beers it varies considerably. Up to now no relationship such as the degree of attenuation, the content of total polyphenols or the content of anthocyanogens was found. The probable explanation is that the content of these simple polyphenols is considerably influenced by the composition of raw materials, the brewing method and apparently also by the stabilization method. It was also proven that the results of conventional determinations of total polyphenols, anthocyanogens and flavanoids are not, or only negligibly influenced by the presence of simple polyph
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—