Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení nižších mastných kyselin v pivu metodou SPME

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000567" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000567 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení nižších mastných kyselin v pivu metodou SPME

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předkládaná metodika umožňuje laboratoři vybavené plynovým chromatografem s plamenoionizačním detektorem rychlé stanovení nižších mastných kyselin (kapronová, kaprylová, nonanová, kaprinová, laurová kyselina) v pivu po jednoduchém a levném vyextrahovánísledovaných látek ze vzorku pomocí metody mikroextrakce na pevné fázi (SPME). Metodika je použitelná pro kontrolu piva, jeho meziproduktů a nápojů na bázi sladu a piva.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of medium-chain fatty acids in beer by SPME method

  • Popis výsledku anglicky

    By this methodology laboratory equipped with gas chromatograph and flame ionization detector can quickly determinate medium-chain fatty acids (caproic, caprylic, nonanoic, capric, lauric acid) in beer after easy and low cost extraction using solid phasemicroextraction (SPME) method. This methodology can be used for routine control of beer, intermediate products and beverages based on malt and beer.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    VÚPS/AZL/10/02

  • Číslo předpisu

  • Technické parametry

    Osvědčení č. 5/2010

  • Ekonomické parametry

    Metodika snižuje vstupní investice (vakuový manifold a pumpa) o desítky tisíc Kč oproti běžně používané SPE metodě. Protože jde o postup bez použití rozpouštědla, je metoda šetrná k životnímu prostředí. Tím dochází k dalšímu snížení nákladů na analýzu.

  • Označení certifikačního orgánu

    MZE, Úsek potravinářských výrob ? Úřad pro potraviny, Odbor bezpečnosti potravin, Těšnov 17, 117 05 Praha 1 (Oponentské řízení: Doc. Ing. Pavel Dostálek, CSc. ? VŠCHT Praha, Ing. Petr Cuhra ? SZPI Praha)

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů