Stanovení nižších mastných kyselin v pivu metodou SPME
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000567" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000567 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení nižších mastných kyselin v pivu metodou SPME
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná metodika umožňuje laboratoři vybavené plynovým chromatografem s plamenoionizačním detektorem rychlé stanovení nižších mastných kyselin (kapronová, kaprylová, nonanová, kaprinová, laurová kyselina) v pivu po jednoduchém a levném vyextrahovánísledovaných látek ze vzorku pomocí metody mikroextrakce na pevné fázi (SPME). Metodika je použitelná pro kontrolu piva, jeho meziproduktů a nápojů na bázi sladu a piva.
Název v anglickém jazyce
Determination of medium-chain fatty acids in beer by SPME method
Popis výsledku anglicky
By this methodology laboratory equipped with gas chromatograph and flame ionization detector can quickly determinate medium-chain fatty acids (caproic, caprylic, nonanoic, capric, lauric acid) in beer after easy and low cost extraction using solid phasemicroextraction (SPME) method. This methodology can be used for routine control of beer, intermediate products and beverages based on malt and beer.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
VÚPS/AZL/10/02
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Osvědčení č. 5/2010
Ekonomické parametry
Metodika snižuje vstupní investice (vakuový manifold a pumpa) o desítky tisíc Kč oproti běžně používané SPE metodě. Protože jde o postup bez použití rozpouštědla, je metoda šetrná k životnímu prostředí. Tím dochází k dalšímu snížení nákladů na analýzu.
Označení certifikačního orgánu
MZE, Úsek potravinářských výrob ? Úřad pro potraviny, Odbor bezpečnosti potravin, Těšnov 17, 117 05 Praha 1 (Oponentské řízení: Doc. Ing. Pavel Dostálek, CSc. ? VŠCHT Praha, Ing. Petr Cuhra ? SZPI Praha)
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů