Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení nižších a vyšších mastných kyselin v pivu metodou SBSE

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F11%3A%230000642" target="_blank" >RIV/60193697:_____/11:#0000642 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení nižších a vyšších mastných kyselin v pivu metodou SBSE

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předkládaná metodika umožňuje laboratoři vybavené plynovým chromatografem s plamenoionizačním detektorem rychlé stanovení nižších a vyšších mastných kyselin (kapronová, kaprylová, pelargonová, kaprinová, laurová, myristová, palmitová, stearová, olejová,linolová, linolenová kyselina) v pivu po jednoduchém a levném vyextrahování sledovaných látek ze vzorku pomocí metody extrakce na míchací tyčince (SBSE) a následné zpětné extrakce do rozpouštědla. Vyšší mastné kyseliny je možné stanovit ve formě jejich methylesterů po jejich derivatizaci. Metodika je použitelná pro rutinní kontrolu obsahu mastných kyselin v pivu.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of medium-chain and long-chain fatty acids in beer by SBSE method

  • Popis výsledku anglicky

    By this methodology laboratory equipped with gas chromatograph and flame ionization detector can quickly determinate medium-chain and long-chain fatty acids (caproic, caprylic, nonanoic, capric, lauric, myristic, palmitic, stearic, oleic, linoleic, linolenic acid) in beer after easy and low cost extraction using stir bar sorptive extraction (SBSE) method folllowed by solvent back extraction. Long-chain fatty acids were determined as methyl esters after methylation. This methodology can be used for routine control of beer.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    MSMT-1M0570/M001

  • Číslo předpisu

    "neuvedeno"

  • Technické parametry

    Osvědčení o uznání uplatnění certifikované metodiky v souladu s podmínkami "Metodiky hodnocení výsledků výzkumu a vývoje" vydané Ministerstvem zemědělství, Úsekem potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1

  • Ekonomické parametry

    Metodika snižuje jednorázově vstupní investice (vakuový manifold a pumpa) o zhruba 25 000 tisíc Kč ve srovnání s běžně používanou SPE metodou. Další úspory vznikají opakovatelným použitím SBSE tyčinky a minimalizací spotřeby rozpouštědel.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů