Stanovení nižších a vyšších mastných kyselin v pivu metodou SBSE
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F11%3A%230000642" target="_blank" >RIV/60193697:_____/11:#0000642 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení nižších a vyšších mastných kyselin v pivu metodou SBSE
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná metodika umožňuje laboratoři vybavené plynovým chromatografem s plamenoionizačním detektorem rychlé stanovení nižších a vyšších mastných kyselin (kapronová, kaprylová, pelargonová, kaprinová, laurová, myristová, palmitová, stearová, olejová,linolová, linolenová kyselina) v pivu po jednoduchém a levném vyextrahování sledovaných látek ze vzorku pomocí metody extrakce na míchací tyčince (SBSE) a následné zpětné extrakce do rozpouštědla. Vyšší mastné kyseliny je možné stanovit ve formě jejich methylesterů po jejich derivatizaci. Metodika je použitelná pro rutinní kontrolu obsahu mastných kyselin v pivu.
Název v anglickém jazyce
Determination of medium-chain and long-chain fatty acids in beer by SBSE method
Popis výsledku anglicky
By this methodology laboratory equipped with gas chromatograph and flame ionization detector can quickly determinate medium-chain and long-chain fatty acids (caproic, caprylic, nonanoic, capric, lauric, myristic, palmitic, stearic, oleic, linoleic, linolenic acid) in beer after easy and low cost extraction using stir bar sorptive extraction (SBSE) method folllowed by solvent back extraction. Long-chain fatty acids were determined as methyl esters after methylation. This methodology can be used for routine control of beer.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
MSMT-1M0570/M001
Číslo předpisu
"neuvedeno"
Technické parametry
Osvědčení o uznání uplatnění certifikované metodiky v souladu s podmínkami "Metodiky hodnocení výsledků výzkumu a vývoje" vydané Ministerstvem zemědělství, Úsekem potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Ekonomické parametry
Metodika snižuje jednorázově vstupní investice (vakuový manifold a pumpa) o zhruba 25 000 tisíc Kč ve srovnání s běžně používanou SPE metodou. Další úspory vznikají opakovatelným použitím SBSE tyčinky a minimalizací spotřeby rozpouštědel.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů