New trends in liquid chromatography and their utilization in analysis of beer and brewery raw materials. Part 3. Comparison of HPLC and UHPLC determination of - and -acids
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F12%3A%230000696" target="_blank" >RIV/60193697:_____/12:#0000696 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2012/6/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2012/6/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
New trends in liquid chromatography and their utilization in analysis of beer and brewery raw materials. Part 3. Comparison of HPLC and UHPLC determination of - and -acids
Popis výsledku v původním jazyce
The traditional method of High Performance Liquid Chromatography (HPLC) was compared with the currently increasingly used Ultra- High Performance Liquid Chromatography (UHPLC) on a representative group of 11 hop samples. The results of this work confirmed that the UHPLC technique ensures high throughput also in determination of ?- and ?-acids. Another benefit of this method is the decrease of result uncertainty which is determined by high separation properties of the UHPLC system. While original HPLC method originating from Analytica EBC 7.7 provides 4 separate peaks (co-elution of n-adhumulone and adhumulone and also of n-lupulone and adlupulone), all 6 analyzed bitter compounds were completely separated using UHPLC.
Název v anglickém jazyce
New trends in liquid chromatography and their utilization in analysis of beer and brewery raw materials. Part 3. Comparison of HPLC and UHPLC determination of - and -acids
Popis výsledku anglicky
The traditional method of High Performance Liquid Chromatography (HPLC) was compared with the currently increasingly used Ultra- High Performance Liquid Chromatography (UHPLC) on a representative group of 11 hop samples. The results of this work confirmed that the UHPLC technique ensures high throughput also in determination of ?- and ?-acids. Another benefit of this method is the decrease of result uncertainty which is determined by high separation properties of the UHPLC system. While original HPLC method originating from Analytica EBC 7.7 provides 4 separate peaks (co-elution of n-adhumulone and adhumulone and also of n-lupulone and adlupulone), all 6 analyzed bitter compounds were completely separated using UHPLC.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
166-170
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—