Kultivační půda pro kultivaci a identifikaci bakterií rodu Pectinatus a způsob odběru stěrů odběrovými tyčinkami
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F12%3A%230000736" target="_blank" >RIV/60193697:_____/12:#0000736 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/303/303565.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/303/303565.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kultivační půda pro kultivaci a identifikaci bakterií rodu Pectinatus a způsob odběru stěrů odběrovými tyčinkami
Popis výsledku v původním jazyce
Vynález se týká kultivační půdy pro kultivaci a identifikaci bakterií rodu Pectinatus, která obsahuje alespoň jeden zdroj uhlíku, alespoň jeden zdroj dusíku, alespoň jeden zdroj aminokyselin, alespoň jeden zdroj vitamínů, alespoň jeden zdroj síry, alespoň jeden zdroj biogenních kovů, alespoň jednu látku snižující redoxpotenciál a pufrující složku, jejíž podstata spočívá v tom, že dále obsahuje izo-?-kyseliny a/nebo jejich redukované hydrogenované deriváty v koncentraci 10 až 80 mg/l. Vynález se dále týká způsobu odběru stěrů odběrovými tyčinkami s odběrovou částí, jehož podstata spočívá v tom, že před provedením stěru je odběrová část odběrové tyčinky namočena v roztoku sterilované destilované vody s přídavkem látky snižující redoxpotenciál v koncentraci 0,25 až 3 g/l, a po provedení stěru se odebraný stěr umístí do kultivační půdy podle vynálezu.
Název v anglickém jazyce
Culture medium for cultivation and identification of bacteria of genus Pectinatus and method for taking swab samples
Popis výsledku anglicky
The invention relates to a culture medium for cultivation and identification of bacteria of genus Pectinatus, which comprises at least one source of carbon, at least one source of nitrogen, at least one source of amino-acids, at least one source of vitamins, at least one source of sulphur, at least one source of biogenous metals, at least one substance reducing redox potential and a buffer component, whose principle consists in that, it further comprises iso-?-acids and/or their reduced hydrogenated derivatives in concentration of 10 to 80 mg/l. The invention further relates to a method for taking swab samples using swabs with sampling head, whose principle consists in that, before taking swab sample the sampling head of the swab is dipped into the solution of sterilised destilled water with addition of substance reducing the redox potential in concentration of 0,25 to 3 g/l, and once the swab sample is taken, it is positioned into the culture medium according to the invention.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08022" target="_blank" >2B08022: Zlepšení systému mikrobiologické kontroly pivovarského provozu se zaměřením na snížení rizika kontaminace nealkoholických, nízkoalkoholických a nepasterovaných piv striktně anaerobními bakteriemi rodu Pectinatus</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
303565
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
31. 10. 2012
Název vlastníka
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence