Simultaneous determination of prenylflavonoids and isoflavonoids in hops and beer by HPLC-DAD method: Study of green hops homogenate application in the brewing process
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F13%3A%230000814" target="_blank" >RIV/60193697:_____/13:#0000814 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://kvasnyprumysl.cz/en/journal/2013/2" target="_blank" >http://kvasnyprumysl.cz/en/journal/2013/2</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Simultaneous determination of prenylflavonoids and isoflavonoids in hops and beer by HPLC-DAD method: Study of green hops homogenate application in the brewing process
Popis výsledku v původním jazyce
Polyphenolic substances belonging to prenylflavonoids and isoflavonoids groups have health-promoting effects and protecting effects against many civilization diseases. They act as antioxidants, have anti-cancer, anti-microbial, anti-inflammatory effects,some of them are phytoestrogens and counteract osteoporosis. A novel analytical method HPLC-DAD for simultaneous determination prenylflavonoids (xanthohumol, isoxanthohumol, 8-prenylnaringenin, 6-prenylnaringenin) and isoflavonoids (daidzein, genistein,formononetin and biochanin A) in hops and beer was developed, and a study on the impact of hopping by green hops homogenate stabilized high pressure on the content of these substances in beer was carried out. The elaborated method may find application in the monitoring of the bioactive flavonoids content in hop raw materials and beer. Application of green hops homogenate (20% alpha acids in batch) at the last dose of hopping results in increased contents of xanthohumol and 6-prenylnarin
Název v anglickém jazyce
Simultaneous determination of prenylflavonoids and isoflavonoids in hops and beer by HPLC-DAD method: Study of green hops homogenate application in the brewing process
Popis výsledku anglicky
Polyphenolic substances belonging to prenylflavonoids and isoflavonoids groups have health-promoting effects and protecting effects against many civilization diseases. They act as antioxidants, have anti-cancer, anti-microbial, anti-inflammatory effects,some of them are phytoestrogens and counteract osteoporosis. A novel analytical method HPLC-DAD for simultaneous determination prenylflavonoids (xanthohumol, isoxanthohumol, 8-prenylnaringenin, 6-prenylnaringenin) and isoflavonoids (daidzein, genistein,formononetin and biochanin A) in hops and beer was developed, and a study on the impact of hopping by green hops homogenate stabilized high pressure on the content of these substances in beer was carried out. The elaborated method may find application in the monitoring of the bioactive flavonoids content in hop raw materials and beer. Application of green hops homogenate (20% alpha acids in batch) at the last dose of hopping results in increased contents of xanthohumol and 6-prenylnarin
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
41-49
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—