Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Xanthohumol - důležitá obsahová látka chmele

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012939" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012939 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Xanthohumol - důležitá obsahová látka chmele

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V kapitole knihy jsou shrnuty současné poznatky o xanthohumolu a dalších prenylovaných chmelových flavonoidech. Je popsána biosynthesa flavonoidů a prenyflavonoidů v rostlinách. Je uveden přehled obsahů hlavních prenyflavonoidů v chmelech obecně a obsahůxanthohumolu v českých kultivarech za poslední rok. Rovněž jsou uvedeny vzorce všech známých chmelových prenyflavonoidů a jejich chemické, fyzikální a biochemické vlastnosti. Je diskutován vliv prenylflavonoidů na lidské zdraví. Část je věnována i bilanci xanthohumolu a isoxanthohumolu při výrobě piva.

  • Název v anglickém jazyce

    Xanthohumol - important hop substance

  • Popis výsledku anglicky

    The existing and new findings on xanthohumol and other prenylated hop flavonoids are reviewed in this book chapter. First, synthesis of flavonoids and prenylated flavonoids in plants is described. The contents of major prenylflavonoids in hops in generaland the xanthohumol contents in Czech cultivars in the last year are listed. Formulae of all the known hop prenylflavonoids and their chemical, physical and biochemical properties are given. Their effect on human health and their current and potential future utilization are discussed. The balance of xanthohumol and isoxanthohumol in the production of beer is given.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Chmelařská ročenka 2005

  • ISBN

    80-8656-13-2

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    218-221

  • Počet stran knihy

  • Název nakladatele

    VÚPS

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly