Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Xanthohumol - chmelová pryskyřice nebo polyfenol?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012940" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012940 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Xanthohumol - chmelová pryskyřice nebo polyfenol?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V článku jsou shrnuty současné poznatky o xanthohumolu a dalších prenylovaných chmelových flavonoidech. Je popsána biosynthesa flavonoidů a prenyflavonoidů v rostlinách. Je uveden přehled obsahů hlavních prenyflavonoidů v chmelech obecně a obsahů xanthohumolu v českých kultivarech za poslední rok. Rovněž jsou uvedeny vzorce všech známých chmelových prenyflavonoidů a jejich chemické, fyzikální a biochemické vlastnosti. Je diskutován vliv prenylflavonoidů na lidské zdraví. Část je věnována i bilanci xanthohumolu a isoxanthohumolu při výrobě piva.

  • Název v anglickém jazyce

    Xanthohumol - a hop resin or hop polyphenol?

  • Popis výsledku anglicky

    The existing and new findings on xanthohumol and other prenylated hop flavonoids are reviewed. First, synthesis of flavonoids and prenylated flavonoids in plants is described. The contents of major prenylflavonoids in hops in general and the xanthohumolcontents in Czech cultivars in the last year are listed. Formulae of all the known hop prenylflavonoids and their chemical, physical and biochemical properties are given. Their effect on human health and their current and potential future utilization arediscussed. The balance of xanthohumol and isoxanthohumol in the production of beer is given.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    98

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    825-830

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus