Význam chmelových prenylflavonoidů pro lidské zdraví
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43893504" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43893504 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam chmelových prenylflavonoidů pro lidské zdraví
Popis výsledku v původním jazyce
V současné době byl zaznamenán vzrůstající zájem o složky chmele, které mají pozitivní zdravotní účinky. Xanthohumol je prenylovaný chalkon (prenylflavanoid), který vykazuje širokou řadu biologických aktivit jakou jsou antioxidační, antikancerogenní, antimikrobiální a estrogenní. V tomto přehledu jsou shrnuty účinky xanthohumolu a jiných prenylovaných chalkonů v preklinických a klinických studiích. Přehled je hlavně zaměřen na vlivy na lidké zdraví. Biosyntéza prenylovaných flavonoidů v rostlinách a jejich biotransformace v lidském organismu jsou zmíněny také.
Název v anglickém jazyce
The Importance of Hop Prenylflavonids for Human Health
Popis výsledku anglicky
In recent years, a growing interest in healthpromoting effects of hop constituents has been observed. Xanthohumol is a hop prenylated chalcone, which shows a wide range of biological activities such as antioxidant, anticancerogenic, antimicrobial and estrogenic. Most interesting findings obtained with xanthohumol and other prenylated hop flavonoids in preclinical and clinical studies are summarized. The review is primarily focused on the effects on human health. Biosynthesis of prenylated flavonoids inplants and their biotransformations in humans are also mentioned.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
106
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1095-1103
Kód UT WoS článku
000313406500002
EID výsledku v databázi Scopus
—