Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Význam chmelových prenylflavonoidů pro lidské zdraví

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43893504" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43893504 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Význam chmelových prenylflavonoidů pro lidské zdraví

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V současné době byl zaznamenán vzrůstající zájem o složky chmele, které mají pozitivní zdravotní účinky. Xanthohumol je prenylovaný chalkon (prenylflavanoid), který vykazuje širokou řadu biologických aktivit jakou jsou antioxidační, antikancerogenní, antimikrobiální a estrogenní. V tomto přehledu jsou shrnuty účinky xanthohumolu a jiných prenylovaných chalkonů v preklinických a klinických studiích. Přehled je hlavně zaměřen na vlivy na lidké zdraví. Biosyntéza prenylovaných flavonoidů v rostlinách a jejich biotransformace v lidském organismu jsou zmíněny také.

  • Název v anglickém jazyce

    The Importance of Hop Prenylflavonids for Human Health

  • Popis výsledku anglicky

    In recent years, a growing interest in healthpromoting effects of hop constituents has been observed. Xanthohumol is a hop prenylated chalcone, which shows a wide range of biological activities such as antioxidant, anticancerogenic, antimicrobial and estrogenic. Most interesting findings obtained with xanthohumol and other prenylated hop flavonoids in preclinical and clinical studies are summarized. The review is primarily focused on the effects on human health. Biosynthesis of prenylated flavonoids inplants and their biotransformations in humans are also mentioned.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    106

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1095-1103

  • Kód UT WoS článku

    000313406500002

  • EID výsledku v databázi Scopus