Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení obsahu prenylflavonoidů ve chmelovém materiálu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897393" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897393 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení obsahu prenylflavonoidů ve chmelovém materiálu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Farmaceuticky důležitými látkami obsaženými ve chmelu jsou především prenylované flavonoidy, a to především v souvislosti se svými prokázanými biologickými účinky. Díky využití chmelových prenylflavonoidů v potravinářském a farmaceutickém průmyslu je potřeba spolehlivé metody pro kvantifikaci těchto biologicky aktivních látek. Byla vyvinuta spolehlivá analytická metoda HPLC-PDA pro stanovení všech významných prenylovaných flavonoidů (xanthohumol, isoxanthohumol, 8-prenylnaringenin) ve chmelových materiálech.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of prenylflavonoids content in the hop material

  • Popis výsledku anglicky

    In recent years, interest in the health-promoting activities of hop derived constituents has grown. Pharmaceutically important substances in hops are primarily prenylated flavonoids, mainly in the context with their proven biological effects. A reliableanalytical method using HPLC-PDA to identify all prenylated flavonoids (xanthohumol, isoxanthohumol, 8-prenylnaringenin) in hop materials was developed.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    VŠCHT/2014-003-PRENYL

  • Číslo předpisu

    4/2014

  • Technické parametry

    4/2014

  • Ekonomické parametry

    Metodika poskytnutá univerzitou VŠCHT Praha bude sloužit při rozborech chmelových materiálů při řešení úkolů TA ČR. Při objemu cca 300 vzorků ročně to znamená úsporu cca 300000,- Kč.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy