Stanovení obsahu prenylflavonoidů ve chmelovém materiálu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897393" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897393 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení obsahu prenylflavonoidů ve chmelovém materiálu
Popis výsledku v původním jazyce
Farmaceuticky důležitými látkami obsaženými ve chmelu jsou především prenylované flavonoidy, a to především v souvislosti se svými prokázanými biologickými účinky. Díky využití chmelových prenylflavonoidů v potravinářském a farmaceutickém průmyslu je potřeba spolehlivé metody pro kvantifikaci těchto biologicky aktivních látek. Byla vyvinuta spolehlivá analytická metoda HPLC-PDA pro stanovení všech významných prenylovaných flavonoidů (xanthohumol, isoxanthohumol, 8-prenylnaringenin) ve chmelových materiálech.
Název v anglickém jazyce
Determination of prenylflavonoids content in the hop material
Popis výsledku anglicky
In recent years, interest in the health-promoting activities of hop derived constituents has grown. Pharmaceutically important substances in hops are primarily prenylated flavonoids, mainly in the context with their proven biological effects. A reliableanalytical method using HPLC-PDA to identify all prenylated flavonoids (xanthohumol, isoxanthohumol, 8-prenylnaringenin) in hop materials was developed.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
VŠCHT/2014-003-PRENYL
Číslo předpisu
4/2014
Technické parametry
4/2014
Ekonomické parametry
Metodika poskytnutá univerzitou VŠCHT Praha bude sloužit při rozborech chmelových materiálů při řešení úkolů TA ČR. Při objemu cca 300 vzorků ročně to znamená úsporu cca 300000,- Kč.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy