Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Survey of the analytical methods for the phytic acid determination

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F13%3A%230000815" target="_blank" >RIV/60193697:_____/13:#0000815 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://kvasnyprumysl.cz/en/journal/2013/5" target="_blank" >http://kvasnyprumysl.cz/en/journal/2013/5</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Survey of the analytical methods for the phytic acid determination

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Phytic acid is a main reserve form for phosphorus in cereal grains. It occurs in a form of mixed salts (phytates). This phosphorus form is hardly digestible for monogastric animals and humans. When passing through the digestive tract, phytate can bind some essential trace elements and minerals, thus affecting negatively usability of nutrients and other nutritiously valuable substances; on the other hand, it exhibits a number of positive impacts on health. It is a strong antioxidant; it reduces a risk for many civilization diseases, inhibits calcium crystallization and prevents kidney stones production. It also positively affects a blood glucose level and cholesterol. Therefore, a phytate role in human diet and its effect on health have been studied intensively. This study summarizes the development of analytical methods for the determination of phytic acid in cereals and other matrices from the oldest method of precipitation of insoluble ferric phytate in acid solution and colorimetric

  • Název v anglickém jazyce

    Survey of the analytical methods for the phytic acid determination

  • Popis výsledku anglicky

    Phytic acid is a main reserve form for phosphorus in cereal grains. It occurs in a form of mixed salts (phytates). This phosphorus form is hardly digestible for monogastric animals and humans. When passing through the digestive tract, phytate can bind some essential trace elements and minerals, thus affecting negatively usability of nutrients and other nutritiously valuable substances; on the other hand, it exhibits a number of positive impacts on health. It is a strong antioxidant; it reduces a risk for many civilization diseases, inhibits calcium crystallization and prevents kidney stones production. It also positively affects a blood glucose level and cholesterol. Therefore, a phytate role in human diet and its effect on health have been studied intensively. This study summarizes the development of analytical methods for the determination of phytic acid in cereals and other matrices from the oldest method of precipitation of insoluble ferric phytate in acid solution and colorimetric

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    127-133

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus