Survey of the analytical methods for the phytic acid determination
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F13%3A%230000815" target="_blank" >RIV/60193697:_____/13:#0000815 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://kvasnyprumysl.cz/en/journal/2013/5" target="_blank" >http://kvasnyprumysl.cz/en/journal/2013/5</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Survey of the analytical methods for the phytic acid determination
Popis výsledku v původním jazyce
Phytic acid is a main reserve form for phosphorus in cereal grains. It occurs in a form of mixed salts (phytates). This phosphorus form is hardly digestible for monogastric animals and humans. When passing through the digestive tract, phytate can bind some essential trace elements and minerals, thus affecting negatively usability of nutrients and other nutritiously valuable substances; on the other hand, it exhibits a number of positive impacts on health. It is a strong antioxidant; it reduces a risk for many civilization diseases, inhibits calcium crystallization and prevents kidney stones production. It also positively affects a blood glucose level and cholesterol. Therefore, a phytate role in human diet and its effect on health have been studied intensively. This study summarizes the development of analytical methods for the determination of phytic acid in cereals and other matrices from the oldest method of precipitation of insoluble ferric phytate in acid solution and colorimetric
Název v anglickém jazyce
Survey of the analytical methods for the phytic acid determination
Popis výsledku anglicky
Phytic acid is a main reserve form for phosphorus in cereal grains. It occurs in a form of mixed salts (phytates). This phosphorus form is hardly digestible for monogastric animals and humans. When passing through the digestive tract, phytate can bind some essential trace elements and minerals, thus affecting negatively usability of nutrients and other nutritiously valuable substances; on the other hand, it exhibits a number of positive impacts on health. It is a strong antioxidant; it reduces a risk for many civilization diseases, inhibits calcium crystallization and prevents kidney stones production. It also positively affects a blood glucose level and cholesterol. Therefore, a phytate role in human diet and its effect on health have been studied intensively. This study summarizes the development of analytical methods for the determination of phytic acid in cereals and other matrices from the oldest method of precipitation of insoluble ferric phytate in acid solution and colorimetric
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
127-133
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—