Vliv míry využitelnosti fosforu na kvalitu potravin a krmiv, zatížení životního prostředí a zdraví konzumentů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F22%3AN0000021" target="_blank" >RIV/25328859:_____/22:N0000021 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2022/2022_3-4/73_79.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2022/2022_3-4/73_79.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv míry využitelnosti fosforu na kvalitu potravin a krmiv, zatížení životního prostředí a zdraví konzumentů
Popis výsledku v původním jazyce
Obiloviny jsou z hlediska pěstební plochy i produkce zrna vedoucí skupinou plodin, která celosvětově zabezpečuje dominantní podíl surovin pro lidskou výživu i výživu hospodářských zvířat. Jsou důležitým zdrojem sacharidů, bílkovin, lipidů, vitamínů, vlákniny, základních minerálů a mikroživin. Plnou využitelnost a biologickou dostupnost minerálů a dalších složek zrna snižuje přítomnost některých antinutričních látek, z nichž je na prvním místě kyselina fytová (myo-inositol 1,2,3,4,5,6-hexakisfosfát). Kyselina fytová (PA), hlavní zásobní forma fosforu, tvoří 65 %–90 % z celkového fosforu, obsaženého v zrnu. S kationty kovů vytváří nerozpustné soli (fytáty) a tím je činí obtížně stravitelnými pro lidi a monogastrická zvířata. Antinutriční účinek fytátu je považován za kritický hlavně pro biologickou dostupnost železa a zinku, zejména z hlediska globálního deficitu těchto mikroživin v lidské stravě, a s tím související mikrominerální podvýživou se závažnými zdravotními důsledky. Článek pojednává o vlivu PA a fytátu na výživu lidí a hospodářských zvířat, nepříznivých důsledcích pro životní prostředí a negativních i pozitivních aspektech konzumace PA na zdraví lidí.
Název v anglickém jazyce
The influence of the degree of phosphorus utilization on the quality of food and feed, the health of consumers and the environmental impact
Popis výsledku anglicky
Cereals are the leading group of crops worldwide in terms of both cultivated area and production of grain, which provide the dominant share of raw materials for human food as well as livestock nutrition. They are an important source of carbohydrates, proteins, lipids, vitamins, dietary fiber, essential minerals and micronutrients. Full utility and bioaccessibility of the minerals and other grain components are reduced by the presence of some antinutritional substances, of which phytic acid (myo-inositol 1,2,3,4,5,6-hexakisphosphate – InsP6) is in the first place. Phytic acid (PA), the main storage form of phosphorus, constitutes 65%–90% of the total phosphorus contained in the grain. Due to the strong negative charge PA attracts and chelates metal cations, resulting in mixed insoluble salts (phytates), thus rendering them almost indigestible to humans and non-ruminants (poultry, swine, and fish). The anti-nutritional effect of phytate is considered critical, especially for the bioavailability of Fe and Zn, mainly from the point of view of the global deficit of these micronutrients in the human diet, and the related micromineral malnutrition with serious health consequences. The article discusses the influence of PA and phytate in human and livestock nutrition, the unfavorable environmental impacts and the negative and positive aspects of PA consumption on the health of people.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
30
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
73-79
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—