Obiloviny s nižším obsahem fytátového fosforu v zrnu - způsob prevence nesprávné minerální výživy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000397" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000397 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/46904841:_____/08:#0000006
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Cereals with a lower content of phytate phosphorus in grain - A way to avoid mineral malnutrition
Popis výsledku v původním jazyce
Phytates in cereals are a source of energy and a storage place of mineral substances and, at the same time, they are toxicants, which produce insoluble, biologically ineffective complexes with a number of important mineral substances. Therefore, they areconsidered as a main cause of mineral malnutrition in humans. A way how to solve these problems is to grow cereals with the genetically determined reduced content of phytate P in grain. In the assortment of cultivars of cereals (winter wheat, spring andwinter barley, and triticale), significant positive relation of the increased phytate P content to N-substances content and negative relation to Fe and Zn content (particularly in barley) were found. Based on the barley example, results of the use of materials with the genetically reduced content of phytate P and screening methods for detection of inorganic P in grain and prospects for the development of cultivars with hulless grain suitable for healthy human nutrition are discussed.
Název v anglickém jazyce
Cereals with a lower content of phytate phosphorus in grain - A way to avoid mineral malnutrition
Popis výsledku anglicky
Phytates in cereals are a source of energy and a storage place of mineral substances and, at the same time, they are toxicants, which produce insoluble, biologically ineffective complexes with a number of important mineral substances. Therefore, they areconsidered as a main cause of mineral malnutrition in humans. A way how to solve these problems is to grow cereals with the genetically determined reduced content of phytate P in grain. In the assortment of cultivars of cereals (winter wheat, spring andwinter barley, and triticale), significant positive relation of the increased phytate P content to N-substances content and negative relation to Fe and Zn content (particularly in barley) were found. Based on the barley example, results of the use of materials with the genetically reduced content of phytate P and screening methods for detection of inorganic P in grain and prospects for the development of cultivars with hulless grain suitable for healthy human nutrition are discussed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 4th International Congress Flour - Bread ´07. 6th Croatian Congress of Cereal Technologists
ISBN
978-953-7005-15-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
University of Josip Juraj Strossmayer of Osijek
Místo vydání
Osijek
Místo konání akce
Opatija
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—