Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obiloviny s nižším obsahem fytátového fosforu v zrnu - způsob prevence nesprávné minerální výživy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000397" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000397 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/46904841:_____/08:#0000006

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cereals with a lower content of phytate phosphorus in grain - A way to avoid mineral malnutrition

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Phytates in cereals are a source of energy and a storage place of mineral substances and, at the same time, they are toxicants, which produce insoluble, biologically ineffective complexes with a number of important mineral substances. Therefore, they areconsidered as a main cause of mineral malnutrition in humans. A way how to solve these problems is to grow cereals with the genetically determined reduced content of phytate P in grain. In the assortment of cultivars of cereals (winter wheat, spring andwinter barley, and triticale), significant positive relation of the increased phytate P content to N-substances content and negative relation to Fe and Zn content (particularly in barley) were found. Based on the barley example, results of the use of materials with the genetically reduced content of phytate P and screening methods for detection of inorganic P in grain and prospects for the development of cultivars with hulless grain suitable for healthy human nutrition are discussed.

  • Název v anglickém jazyce

    Cereals with a lower content of phytate phosphorus in grain - A way to avoid mineral malnutrition

  • Popis výsledku anglicky

    Phytates in cereals are a source of energy and a storage place of mineral substances and, at the same time, they are toxicants, which produce insoluble, biologically ineffective complexes with a number of important mineral substances. Therefore, they areconsidered as a main cause of mineral malnutrition in humans. A way how to solve these problems is to grow cereals with the genetically determined reduced content of phytate P in grain. In the assortment of cultivars of cereals (winter wheat, spring andwinter barley, and triticale), significant positive relation of the increased phytate P content to N-substances content and negative relation to Fe and Zn content (particularly in barley) were found. Based on the barley example, results of the use of materials with the genetically reduced content of phytate P and screening methods for detection of inorganic P in grain and prospects for the development of cultivars with hulless grain suitable for healthy human nutrition are discussed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 4th International Congress Flour - Bread ´07. 6th Croatian Congress of Cereal Technologists

  • ISBN

    978-953-7005-15-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    University of Josip Juraj Strossmayer of Osijek

  • Místo vydání

    Osijek

  • Místo konání akce

    Opatija

  • Datum konání akce

    1. 1. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku