Obsah minerálních látek v zrně obilovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000344" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000344 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/46904841:_____/08:#0000004
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah minerálních látek v zrně obilovin
Popis výsledku v původním jazyce
Vzorky zrna odrůd pšenice ozimé (25), ječmene jarního (13), ječmene ozimého (13), tritikale ozimého (9) a nových linií ječmene jarního s bezpluchým zrnem (3) byly analyzovány z hlediska obsahu makroprvků (P, K, Mg, Ca), mikroprvků (Fe, Mn, Zn, Cu) a dalších významných látek (fytát, fosfát, N-látky, škrob, popel). Analýza variance prokázala rozdílnou schopnost kumulace prvků, ovlivněnou jak studovaným druhem a odrůdou, tak i vlivem pěstebního ročníku. Pšenice ozimá se ukázala jako druh s nejnižším obsahem většiny makroprvků a na rozdíl od ostatních druhů měla v zrně v průměru nejvíce mikroprvků. Vzájemné vztahy mezi obsahem minerálních látek a významných živin v zrně byly odlišné v rámci studovaných druhů. V souborech pšenice ozimé a ječmene jarního není zvyšování obsahu N-látek překážkou pro zvyšování obsahu všech makroprvků v zrně. Výběr odrůd s vyšším obsahem škrobu bude zřejmě rezultovat ve snížení obsahu některých makroprvků i mikroprvků v zrně.
Název v anglickém jazyce
Content of mineral substances in cereal grain
Popis výsledku anglicky
Grain samples of cultivars of winter wheat (25), spring barley (13), winter barley (13), winter triticale (9) and spring barley with hulless grain (3) were analysed for the content of macro- (P, K, Mg, Ca) and microelements (Fe, Mn, Zn, Cu), and other compounds (phytate, phosphate, protein, starch, ash). Analysis of variance demonstrated different ability of accumulating elements, influenced by both the species and cultivar and by the effect of the crop year. The winter wheat showed to be a species withthe lowest content of most macro- and the higher content of microelements in grain. Interactions between the content of minerals and nutrients in grain differed among the studied species. In winter wheat and spring barley the increasing of the N-substances content did not impede the increasing of the content of all macroelements in grain. The selection of cultivars with higher starch content will be likely to result in the decrease in the content of some macro- as well as microelements
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—