Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv lokality a ročníku na obsah minerálních látek v zrně ječmene jarního

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00153940" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00153940 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv lokality a ročníku na obsah minerálních látek v zrně ječmene jarního

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U 7 odrůd sladovnického ječmene jarního (Amulet, Bojos, Jersey, Malz, Prestige, Sebastian a Tolar), pěstovaných technologií s omezenými chemickými vstupy, byl studován vliv lokality (Kroměříž, Žabčice) a ročníku (2005, 2007, 2008) na obsah minerálních látek a základní chemické složení zrna (N-látky, škrob, tuk, vláknina). Z hlediska požadavků na obsah makroprvků a mikroprvků pro správný růst, vývoj a fermentační aktivitu pivovarských kvasinek se jako nejlepší jevily odrůdy Amulet a Prestige, k odrůdám snízkým obsahem všech makroprvků patřil Bojos a nejslabší akumulací mikroprvků se vyznačovala odrůda Sebastian. Obsah sledovaných živin, minerálních látek a těžkých kovů byl průkazně ovlivněn všemi sledovanými faktory, tedy odrůdou, pěstební lokalitou iročníkem. Mezi odrůdami byla zjištěna průkazná diference v akumulaci obsahu P, B, Cu, Fe a poměru Ca vůči Mg. Na obsah minerálních látek měla průkazný vliv hmotnost zrna. Využití hmotnosti zrna jako kovarianty se projevilo ve snížení zjiš

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of location and year on mineral content in spring barley grain

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of location (Kroměříž, Žabčice) and year (2005, 2007 and 2008) on the content of mineral elements and basic grain chemical composition (N-substances, starch, fat, fibre) was studied in seven spring malting barley cultivars (Amulet, Bojos, Jersey, Malz, Prestige, Sebastian and Tolar), grown under a cropping system with restricted chemical treatment. Considering the requirements for the content of macro- and microelements for good growth, development and fermentation activity of brewers yeast,the best cultivars were Amulet and Prestige, cv. Bojos ranked among the cultivars with low contents of all macroelements and the lowest content of microelements was characteristic for cv. Sebastian. The content of the examined nutrients, minerals and heavy metals was affected significantly by all factors studied, i.e. cultivar, location and year. There was a significant difference among cultivars in the content of P, B, Cu, Fe and Ca to Mg ratio. The content of minerals was significantly

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl : časopis pro výrobu nápojů a biochemické technologie = Fermentation industry - Gärungsindusrie

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus