Energetické srovnání odrůd vybraných obilovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A21115" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:21115 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Energetické srovnání odrůd vybraných obilovin
Popis výsledku v původním jazyce
V polních podmínkách byly založeny pokusy se sortimentem 63 odrůd obilnin. Do pokusu byly zařazeny odrůdy ječmene jarního, nahého a ozimého, ozimého tritikale a pšenice ozimé. Ze získaných výsledků je patrné, že obsah brutto energie sledovaného sortimentu odrůd vybraných obilnin se pohyboval v rozmezí hodnot od 13,73 kJ.g-1 (odrůda Diplom, 2003) do 18,15 kJ.g-1 (odrůda Marko, 2003). Statisticky průkazně nejvyšší obsah energie mají zrna pšenice ozimé (průměrná hodnota činí 15,92 kJ.g-1) a naopak nejnižšíobsah energie byl zjištěn v obilkách tritikale (15,61 kJ.g-1). Mezi sledovanými skupinami ječmenů nebyly nalezeny průkazné diference na hladině významnosti 0,05. I přesto je možné konstatovat, že nižší obsah energie mají obilky ječmene bezpluchého (15,67 kJ.g-1) a nejvíce ječmen ozimý (15,83 kJ.g-1). Nejvyšší obsah energie měla odrůda ozimého tritikale Marko (16,35 kJ.g-1) a nejnižší odrůda. Jarního ječmene Diplom (14.98 kJ.g-1).
Název v anglickém jazyce
The energy juxtaposition of choice cereals´ varieties
Popis výsledku anglicky
In three years (2002 ? 2004) experiments with cereals in field experiments were provided. The species of spring barely (13), nude barely (4), winter barely (13) , winter tritikale (8) and winter wheat (25) were to ranked in experiment. The gross energy content in the cereals´ seeds was from 13.73 kJ.g-1 (spring barley cv. Diplom, 2003.) to 18.53 kJ.g-1 (winter tritikale cv. Marko, 2003). The statistically conclusive highest energy content was winter wheat´s grain (average value was 15.92 kJ.g-1) and thelowest content of energy was in grains of triti-kale (15.61 kJ.g-1). The gathered results show, that the statistically not significant differences were from among spring barley (15.76 kJ.g-1), winter barley (15.82 kJ.g-1) and nude barley (15.67 kJ.g-1),too. The highest value of energy content was grains of winter tritikale cv. Marko (16.35 kJ.g-1) and the lovest energy content was grains´ spring barley cv. Diplom (14.98 kJ.g-1).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
29. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář (Sborník příspěvků)
ISBN
978-80-7194-957-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
155-158
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Hotel Medlov, Českomoravská vysočina
Datum konání akce
28. 5. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—