Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Energetické srovnání odrůd vybraných obilovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A21115" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:21115 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Energetické srovnání odrůd vybraných obilovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V polních podmínkách byly založeny pokusy se sortimentem 63 odrůd obilnin. Do pokusu byly zařazeny odrůdy ječmene jarního, nahého a ozimého, ozimého tritikale a pšenice ozimé. Ze získaných výsledků je patrné, že obsah brutto energie sledovaného sortimentu odrůd vybraných obilnin se pohyboval v rozmezí hodnot od 13,73 kJ.g-1 (odrůda Diplom, 2003) do 18,15 kJ.g-1 (odrůda Marko, 2003). Statisticky průkazně nejvyšší obsah energie mají zrna pšenice ozimé (průměrná hodnota činí 15,92 kJ.g-1) a naopak nejnižšíobsah energie byl zjištěn v obilkách tritikale (15,61 kJ.g-1). Mezi sledovanými skupinami ječmenů nebyly nalezeny průkazné diference na hladině významnosti 0,05. I přesto je možné konstatovat, že nižší obsah energie mají obilky ječmene bezpluchého (15,67 kJ.g-1) a nejvíce ječmen ozimý (15,83 kJ.g-1). Nejvyšší obsah energie měla odrůda ozimého tritikale Marko (16,35 kJ.g-1) a nejnižší odrůda. Jarního ječmene Diplom (14.98 kJ.g-1).

  • Název v anglickém jazyce

    The energy juxtaposition of choice cereals´ varieties

  • Popis výsledku anglicky

    In three years (2002 ? 2004) experiments with cereals in field experiments were provided. The species of spring barely (13), nude barely (4), winter barely (13) , winter tritikale (8) and winter wheat (25) were to ranked in experiment. The gross energy content in the cereals´ seeds was from 13.73 kJ.g-1 (spring barley cv. Diplom, 2003.) to 18.53 kJ.g-1 (winter tritikale cv. Marko, 2003). The statistically conclusive highest energy content was winter wheat´s grain (average value was 15.92 kJ.g-1) and thelowest content of energy was in grains of triti-kale (15.61 kJ.g-1). The gathered results show, that the statistically not significant differences were from among spring barley (15.76 kJ.g-1), winter barley (15.82 kJ.g-1) and nude barley (15.67 kJ.g-1),too. The highest value of energy content was grains of winter tritikale cv. Marko (16.35 kJ.g-1) and the lovest energy content was grains´ spring barley cv. Diplom (14.98 kJ.g-1).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    29. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář (Sborník příspěvků)

  • ISBN

    978-80-7194-957-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    155-158

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Hotel Medlov, Českomoravská vysočina

  • Datum konání akce

    28. 5. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku