Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalitativní a energetické srovnání tradiční a netradiční listové zeleniny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6411" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6411 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41610/04:6411

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalitativní a energetické srovnání tradiční a netradiční listové zeleniny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V polních podmínkách byl pěstován laskavec a špenát. U těchto rostlin byl zjišťován obsah netto energie v listech a obsah celkových polyfenolů a dusičnanů. Z výsledků vyplývá, že obsah netto energie v listech laskavce klesal v pořadí: A. hypochondriacus(14,79 kJ.g-1), A. caudatus CAC (14,70 kJ.g-1) a A. cruentus R124 (14,59 kJ.g-1). Obsah energie v listech špenátu byla 14,63 kJ.g-1u odrůdy Matador a 14,59 kJ.g-1 u odrůdy Triptiek.Obsah energie v listech u druhů rostlin byl průkazně ovlivněn ročníkem afází vývoje. Obsah celkových polyfenolů byl u rostlin A. hypochondriacus (16927 mg.kg-1) a u A. cruentus R124 (14863 mg.kg-1). Obsah celkových polyfenolů byl u odrůdy Matador (14756 mg.kg-1) a u odrůdy Triptiek (14992 mg.kg-1). Obsah dusičnanů klesal v následujícím pořadí: A. cruentus R124 (16875 mg.kg-1) - A. caudatus CAC (16209 mg.kg-1) - A. hypochondriacus (112167 mg.kg-1). V případě špenátu byl obsah dusičnanů nižší u odrůdy Matador (14784 mg.kg-1) v porovnání s odrůdou Triptiek (170

  • Název v anglickém jazyce

    The qualitative and energetic comparison of traditional and non-traditional foliar vegetables

  • Popis výsledku anglicky

    The energy content of leaves in three selected amaranth species: Amaranthus caudatus, Amaranthus cruentus and Amaranthus hypochondriacus, cultivars of spinach: Matador and Triptiek were studied under field conditions in the years 2002 and 2003. The gathered results show, that the statistically not significant differences from among amaranth species. However lowest amount of energy in leaves was found Amarantus cruentus ? R124 (14,59 kJ.g-1) and highest amount of energy in leaves was found by Amarantus hypochondriacus - 14,79 kJ.g-1. The content of net energy into leaves of spinach was by cv. Matador (14,63 kJ.g-1) and by cv. Triptiek (14,59 kJ.g-1). The content of total of polyphenols was from 14756 mg.kg-1 (Matador) to 16927 mg.kg-1(A. hypochondriacus). The nitrogen content was from 14784 mg.kg-1 (Matador) to 17022 mg.kg-1(Triptiek).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Mezinárodní slovenský a český kalorimetrický seminář 2004 (Sborník příspěvků)

  • ISBN

    80-7042-990-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    119-122

  • Název nakladatele

    Ostravská univerzita

  • Místo vydání

    Ostrava

  • Místo konání akce

    Hotel Repiská,Demanovská dolina, SR

  • Datum konání akce

    24. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku