Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of the content of rutin and total polyphenols in leaves of spinach and amaranth

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A30311" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:30311 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of the content of rutin and total polyphenols in leaves of spinach and amaranth

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the years 2002 to 2004 the content of rutin and total polyphenols was determined in the leaves of spinach and amaranth using the HPLC method. The experiment included three amaranth species ? love-lies-bleeding (A. caudatus), red-blooded amaranth (A. cruentus) and red-spiked amaranth (A. hypochondriacus) and two spinach varieties ? Matador and Triptiek F1. It is evident from the results that average rutin content was lowest at the beginning of vegetation 159.11 mg.g-1 and the highest in the phase of elongation of stem ? 294.10 mg.g-1 (F = 2233.89, p=0.00). The highest average rutin content was recorded in A. hypochondriacus (234.54 mg.g-1) and on the contrary, the lowest one in A. cruentus ? 154.92 mg.g-1 (F=608.84, p=0.00). The difference in the content of total polyphenols in spinach leaves was statistically significantly influenced of development (F=165.84, p=0.00) when their lowest average content was at the beginning of spinach vegetation, i.e. 10.95 mg.g-1 and the highest in th

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of the content of rutin and total polyphenols in leaves of spinach and amaranth

  • Popis výsledku anglicky

    In the years 2002 to 2004 the content of rutin and total polyphenols was determined in the leaves of spinach and amaranth using the HPLC method. The experiment included three amaranth species ? love-lies-bleeding (A. caudatus), red-blooded amaranth (A. cruentus) and red-spiked amaranth (A. hypochondriacus) and two spinach varieties ? Matador and Triptiek F1. It is evident from the results that average rutin content was lowest at the beginning of vegetation 159.11 mg.g-1 and the highest in the phase of elongation of stem ? 294.10 mg.g-1 (F = 2233.89, p=0.00). The highest average rutin content was recorded in A. hypochondriacus (234.54 mg.g-1) and on the contrary, the lowest one in A. cruentus ? 154.92 mg.g-1 (F=608.84, p=0.00). The difference in the content of total polyphenols in spinach leaves was statistically significantly influenced of development (F=165.84, p=0.00) when their lowest average content was at the beginning of spinach vegetation, i.e. 10.95 mg.g-1 and the highest in th

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    40

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus