Využití ječmene s černým bezpluchým zrnem v lidské výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000396" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000396 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/46904841:_____/08:#0000005 RIV/60193697:_____/08:#0000586
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Use of barley with black hulless grain in human nutrition
Popis výsledku v původním jazyce
The different colour (black or purple) of cover layers of cereal grain is often linked with the differentiated content of polyphenolic compounds, i.e. phytonutrients that contribute to a high antioxidant pool of the barley grain for human nutrition. In 2004-2006, the selected hulless barley materials with black grain from the World Collection of Spring Barley Genetic Resources (Kromeriz, Czech Republic) were studied in comparison with the hulled malting cultivars Jersey and Tolar, and a breeding line ofhulless barley KM1910 (light grain). The significant differences were found in both the grain basic composition (the content of N-substances and starch) and basic malt and wort parameters (particularly the beta-glucan content of wort, friability, finalattenuation of wort, extract content, Kolbach index, colour of malt), and the content of the total content of polyphenols, anthocyanogenes and flavanoids between the hulled cultivars and hulless materials as well as within hulless barleys
Název v anglickém jazyce
Use of barley with black hulless grain in human nutrition
Popis výsledku anglicky
The different colour (black or purple) of cover layers of cereal grain is often linked with the differentiated content of polyphenolic compounds, i.e. phytonutrients that contribute to a high antioxidant pool of the barley grain for human nutrition. In 2004-2006, the selected hulless barley materials with black grain from the World Collection of Spring Barley Genetic Resources (Kromeriz, Czech Republic) were studied in comparison with the hulled malting cultivars Jersey and Tolar, and a breeding line ofhulless barley KM1910 (light grain). The significant differences were found in both the grain basic composition (the content of N-substances and starch) and basic malt and wort parameters (particularly the beta-glucan content of wort, friability, finalattenuation of wort, extract content, Kolbach index, colour of malt), and the content of the total content of polyphenols, anthocyanogenes and flavanoids between the hulled cultivars and hulless materials as well as within hulless barleys
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 4th International Congress Flour - Bread ´07. 6th Croatian Congress of Cereal Technologists
ISBN
978-953-7005-15-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Název nakladatele
University of Josip Juraj Strossmayer of Osijek
Místo vydání
Osijek
Místo konání akce
Opatija
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—