Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití ječmene s černým bezpluchým zrnem v lidské výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000396" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000396 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/46904841:_____/08:#0000005 RIV/60193697:_____/08:#0000586

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Use of barley with black hulless grain in human nutrition

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The different colour (black or purple) of cover layers of cereal grain is often linked with the differentiated content of polyphenolic compounds, i.e. phytonutrients that contribute to a high antioxidant pool of the barley grain for human nutrition. In 2004-2006, the selected hulless barley materials with black grain from the World Collection of Spring Barley Genetic Resources (Kromeriz, Czech Republic) were studied in comparison with the hulled malting cultivars Jersey and Tolar, and a breeding line ofhulless barley KM1910 (light grain). The significant differences were found in both the grain basic composition (the content of N-substances and starch) and basic malt and wort parameters (particularly the beta-glucan content of wort, friability, finalattenuation of wort, extract content, Kolbach index, colour of malt), and the content of the total content of polyphenols, anthocyanogenes and flavanoids between the hulled cultivars and hulless materials as well as within hulless barleys

  • Název v anglickém jazyce

    Use of barley with black hulless grain in human nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    The different colour (black or purple) of cover layers of cereal grain is often linked with the differentiated content of polyphenolic compounds, i.e. phytonutrients that contribute to a high antioxidant pool of the barley grain for human nutrition. In 2004-2006, the selected hulless barley materials with black grain from the World Collection of Spring Barley Genetic Resources (Kromeriz, Czech Republic) were studied in comparison with the hulled malting cultivars Jersey and Tolar, and a breeding line ofhulless barley KM1910 (light grain). The significant differences were found in both the grain basic composition (the content of N-substances and starch) and basic malt and wort parameters (particularly the beta-glucan content of wort, friability, finalattenuation of wort, extract content, Kolbach index, colour of malt), and the content of the total content of polyphenols, anthocyanogenes and flavanoids between the hulled cultivars and hulless materials as well as within hulless barleys

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 4th International Congress Flour - Bread ´07. 6th Croatian Congress of Cereal Technologists

  • ISBN

    978-953-7005-15-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    University of Josip Juraj Strossmayer of Osijek

  • Místo vydání

    Osijek

  • Místo konání akce

    Opatija

  • Datum konání akce

    1. 1. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku