Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of total carbohydrate content in beer using its pre-column enzymatic cleavage and HPLC-RI

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230000966" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0000966 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://link.springer.com/article/10.1007/s12161-014-9805-y" target="_blank" >http://link.springer.com/article/10.1007/s12161-014-9805-y</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s12161-014-9805-y" target="_blank" >10.1007/s12161-014-9805-y</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of total carbohydrate content in beer using its pre-column enzymatic cleavage and HPLC-RI

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Beside ethanol, carbohydrates are the main source of total energy in beer. While analyses of fermentable carbohydrates are important from the technological point of view, the total content of carbohydrates is relevant in terms of nutrition. A high-performance liquid chromatography (HPLC) method with refractometric (RI) detection was developed for determination of total carbohydrate content in beer. Using enzymatic reaction with amyloglucosidase, the carbohydrates were cleaved to yield glucose and shortglucose oligomers of less than 10 units, and separated on HPLC ion exchanger Rezex RSO-Oligosaccharide column in Ag+ mode. Optimum parameters were established for the enzymatic sample treatment and for the HPLC separation of reaction products. Calibration curves of glucose, fructose, maltose and simultaneously analyzed glycerol ranged from 0.001 to 0.5 g/100 ml, correlation coefficients of all calibration curves were 0.9999. The instrumental limits of quantification were 0.001 g/100 ml a

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of total carbohydrate content in beer using its pre-column enzymatic cleavage and HPLC-RI

  • Popis výsledku anglicky

    Beside ethanol, carbohydrates are the main source of total energy in beer. While analyses of fermentable carbohydrates are important from the technological point of view, the total content of carbohydrates is relevant in terms of nutrition. A high-performance liquid chromatography (HPLC) method with refractometric (RI) detection was developed for determination of total carbohydrate content in beer. Using enzymatic reaction with amyloglucosidase, the carbohydrates were cleaved to yield glucose and shortglucose oligomers of less than 10 units, and separated on HPLC ion exchanger Rezex RSO-Oligosaccharide column in Ag+ mode. Optimum parameters were established for the enzymatic sample treatment and for the HPLC separation of reaction products. Calibration curves of glucose, fructose, maltose and simultaneously analyzed glycerol ranged from 0.001 to 0.5 g/100 ml, correlation coefficients of all calibration curves were 0.9999. The instrumental limits of quantification were 0.001 g/100 ml a

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Analytical Methods

  • ISSN

    1936-9751

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    1677-1686

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus