Nine-year statistics of Czech honey carbohydrate profiles in the Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880235" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880235 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26210/22:PU147593 RIV/60461373:22330/22:43925346 RIV/60460709:41210/22:92589
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.17221/213/2021-CJFS" target="_blank" >https://doi.org/10.17221/213/2021-CJFS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/213/2021-CJFS" target="_blank" >10.17221/213/2021-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nine-year statistics of Czech honey carbohydrate profiles in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
Honey is composed mainly of carbohydrates which are represented by mono-, di-, tri-, tetra-, pentasaccharides, and oligosaccharides. The content and proportions of individual carbohydrates reveal information about the origin and technological properties of honey. A total of 5 987 samples of natural honeys originating from the Czech Republic and harvested during a period of nine consecutive years were analysed to research their carbohydrate content, sum of fructose and glucose (Fru + Glc), fructose and glucose ratio (Fru/Gk), and electrical conductivity (Ec). Monosaccharides, melezitose (Mel), and Ec varied according to the source of nectar or honeydew. Sucrose (Suc) content was low 0.87 +/- 1.26 g (100 g)(-1) and did not exceed 15 g (100 g)(-1).
Název v anglickém jazyce
Nine-year statistics of Czech honey carbohydrate profiles in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Honey is composed mainly of carbohydrates which are represented by mono-, di-, tri-, tetra-, pentasaccharides, and oligosaccharides. The content and proportions of individual carbohydrates reveal information about the origin and technological properties of honey. A total of 5 987 samples of natural honeys originating from the Czech Republic and harvested during a period of nine consecutive years were analysed to research their carbohydrate content, sum of fructose and glucose (Fru + Glc), fructose and glucose ratio (Fru/Gk), and electrical conductivity (Ec). Monosaccharides, melezitose (Mel), and Ec varied according to the source of nectar or honeydew. Sucrose (Suc) content was low 0.87 +/- 1.26 g (100 g)(-1) and did not exceed 15 g (100 g)(-1).
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
1805-9317
Svazek periodika
40
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
85-92
Kód UT WoS článku
000792766700002
EID výsledku v databázi Scopus
—